Hírek

2011.09.06. 08:39

Műemlék a Tátika

Badacsony - Egy sokak számára talán meglepő épülettel, a badacsonyi mólónál álló egykori Tátika étteremmel gazdagodott megyénk műemlékeinek köre.

Győrffy Árpád

A mólóval szemben álló, mostanában inkább Il Capitanóként ismert téglatest alakú kétszintes épület védetté nyilvánítását Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelte el, hogy a Callmeyer Ferenc tervei szerint 1958 1962 között emelt modern stílusú épület építészeti, képző- és iparművészeti értékeit megőrizzék.

Ezzel egy időben műemlékké nyilvánították a balatonfüredi Fürdő utca egyik ingatlanát, hogy az ott feltárt római téglaégető kemence építészeti maradványainak megőrzését biztosítsák. Ugyancsak védett lett Balatonszőlősön a Fő utca 70. házszám alatti, 1856-ban épült népi lakóház és gazdasági épület. Dörgicsén az 1652 helyrajzi számú ingatlan a rajta lévő, 1876-ban épült présház-pince építészeti értékeinek megőrzése miatt kapott védelmet, Nemesvitán pedig a Dózsa György utca 5. házszám alatti, 18. század elején épült plébániaház (az egykori Töreky-kúria) került fel építészeti, képző- és iparművészeti értékeinek megőrzése érdekében a műemlékek listájára.

A műemlékké nyilvánítás legközvetlenebb eredménye, hogy az érintett ingatlanok vonatkozásában az építési munkák közül a korábbinál sokkal több tartozik az engedélyköteles körbe, és mostantól nem a helyi jegyző, hanem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az engedélyező hatóság ezekben ügyekben, tudtuk meg Fabacsovics Zoltántól, a Somogy megyei főépítész balatoni régióban illetékes helyettesétől. A korábbinál ez sokkal nagyobb odafigyelést és szakmailag még megalapozottabb tervbírálatot jelent. Egy ilyen döntés építészeti szempontból felértékeli az épületet, az ingatlantulajdonosnak több kötöttséget jelent, nagyobb gondosságot igényel tőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!