Hírek

2011.10.20. 16:31

Hol marad az adócsökkentés?

Veszprém - Arra szólítjuk fel a Fideszt, fontolja meg a nemzet jövőjét felélő politizálást, mondta Pál Béla országgyűlési képviselő.

Balla Emőke

Pál Béla csütörtöki sajtótájékoztatóján az MSZP véleményét fogalmazta meg  a kormány 2012-es adótörvény javaslatáról. Azt mondta, a javaslat nem tartalmaz adócsökkentést - legfeljebb a jobb módúak járnak jobban -, az alacsonyabb jövedelműeknek viszont adónövekedéssel kell számolniuk. Sorolta, hogy megszűnik az adójóváírás (a bruttó 210 ezer forint alatt keresőknek többet kell majd adózniuk), megszűnik a hideg étkezési utalvány (maximum 5000 forintig lehet igénybe venni), az internet támogatási lehetőség, a Széchenyi Pihenőkártyának nem tisztázottak a felhasználási lehetőségei. Ezzel szemben növekedtek az adónemek: az általános forgalmi adó 25-ról 27 százalékra emelkedett, egy liter benzin ára hamarosan eléri a 400 forintot, bevezetik a baleseti adót, nő az üdítőitalok adóterhelése, az önkormányzatoknak települési adóval kell majd számolniuk.

Az MSZP tiltakozik a Fidesz  felelőtlen, a nemzet jövőjét veszélyeztető, családromboló politikája ellen és benyújtja az alternatív költségvetési koncepcióját, hangsúlyozta Pál Béla. Véleménye szerint hiba volt az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, csak a jobb helyzetben élő emberek adóhelyzetét könnyíti. Az MSZP azt javasolja, hogy öt millió forintos éves keresetig 16 százalékos  legyen az adókulcs, afölött pedig 32 százalékos, progresszív adózás valósuljon meg. A szegények és gazdagok közötti különbség mellett ma a munkahelyek hiánya az egyik legnagyobb probléma. Több munkahelyre, munkahelyteremtésre volna szükség, ahogyan a Fidesz ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!