Hírek

2012.01.24. 08:21

Brutális csonkítás - Elcsúfítottak egy mamutfenyőt

Nemesvámos - Brutálisan megcsonkítottak egy mamutfenyőt egy családi ház kertjében az áramszolgáltató munkatársai hétfőn reggel Nemesvámoson. A felháborodott lakos feljelentést fontolgat. Az E.ON Zrt. vizsgálja az esetet.

Szausev Xénia

Motorfűrész hangjára ébredt hétfőn reggel Sashalmi István nemesvámosi lakos, akinek már 40. éve díszíti két, terebélyes mamutfenyő a kertjét. Az áramszolgáltató munkatársai állítólag minden előzetes bejelentés és értesítés nélkül estek neki a fáknak, végül az egyiket még sikerült megmentenie a tulajdonosnak.

- Értetlenül állok az eset előtt, különösen azok után, hogy pár éve a légvezetékeket leszigeteltettük, ha útban is lennének az ágak, ne okozzanak zárlatot - magyarázta Sashalmi István, hozzátéve, amennyiben módjában áll, feljelenti az E.ON-t.


 
Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Kft. szóvivője megkeresésünkre elmondta, a gallyazás  a tulajdonosok feladata lenne, miniszteri rendelet rögzíti, hogy az ingatlan kezelője  ha a növényzet eléri a szabadvezeték biztonsági övezetének határát  köteles ezt a feladatot rendszeresen elvégezni. Hozzátette, a munka megkezdése előtt területbejárást végeznek a szakértők, felmérik, mely fákat kell gallyazni. Végül kérdésünkre elmondta, a nemesvámosi esetet már vizsgálják, a szükséges lépéseket pedig megteszik abban az esetben a munkát végző alvállalkozóval szemben, amennyiben a szóbeli vagy írásbeli értesítés elmaradt.
 

A vezetékek biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben elérheti a vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti. Az E.ON  kimutatása szerint az üzemzavarok több mint 50 százalékát okozzák villamos vezetékekbe benőtt növények. A csupasz légvezeték biztonsági övezete 1 kV feszültségszintig oldalról egy méter, 1 és 35 kV feszültségszint között a szélső vezetőtől oldalirányban ugyanez 5 méter, a vezeték belterületi szakaszán pedig 2,5 méter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!