Hírek

2012.02.08. 07:48

A taikodobolás csodás világa

Veszprém - Február közepén hazánkban koncertezik az ősi japán zenei kultúra, a taikodobolás egyik legismertebb képviselője, a Yamato. Az együttes új európai turnéja a Gamushara címet viseli, amely összpontosítást, koncentrációt jelent.

Gajdos József

Mindez jól jellemzi a taiko-együttes viszonyulását a zenéhez, a Yamato tagjai - különösen a női dobosok - ugyanis szinte transzközeli állapotban mutatják be műsorukat. Az összpontosításnál és koncentrációnál jóval többre utal a gamushara kifejezés: a tökéletes önátadást érzékelteti, minden más kizárását az emberi figyelemből, minden érzelem és érzékszerv irányítását egyetlen cél megvalósítása érdekében. A gamushara állapotában az ember nem gondolkozik a jövőn és a körülményeken, nem ítélkezik és nem mérlegel, csupán aláveti magát a célhoz vezető útnak. Ez a tudatállapot Ázsia-szerte sok zenekultúrában ismert, főként Kínában és Indiában. Megköveteli az a fajta különleges kapcsolat, amely évezredek óta fűzi tanítványt a mesteréhez. De nem nehéz összefüggést találni a gamushara és a keleti meditációs gyakorlatok tudatformáló hatása között sem. A Yamato társulata fegyelmezetten készül a koncertjeire. Egész életük a gamushara jegyében telik, ami hasonlít ahhoz a szerzetesi szigorhoz, amellyel egy shaolin kolostor vagy egy hindu remete napjai telnek.

A Yamato február 20-án este nyolc órakor lép fel a Veszprém Arénában. A koncertre a Napló veszprémi ügyfélszolgálati irodájában is lehet jegyet venni a Szabadság tér 15. szám alatt. Hűségkártyával rendelkező olvasóink öt százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a belépőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!