Hírek

2012.03.30. 17:08

Iskolamentés Füreden - A református egyházzal tárgyalnak a Bemről

Balatonfüred - Az önkormányzat elindítja a hivatalos eljárást a Bem iskola egyházi működtetésbe adására, jelentette be dr. Bóka István polgármester a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Győrffy Árpád

Mint elmondta, a katolikus érsekségtől elutasító választ kaptak, így csak a református egyházzal tárgyalnak, aminek helyi gyülekezete vállalkozna a feladatra, és az egyházmegye vezetőinél is fogadókészséget tapasztaltak. A következő hetekben hivatalosan is kikérik az iskolai közösségek álláspontját. Amennyiben a pedagógusok és szülők nagy többséggel támogatják az egyházi működtetésbe adást, akkor a testület meghozza az ennek megfelelő döntést. Az iskola épülete továbbra is a városé maradna, és az önkormányzat a működtetés terheiből is magára vállalná a szükséges részt. A város kötelessége a Bem iskolát egyházi fenntartás esetén is ugyanúgy kezelni, mint a többi intézményt - hangsúlyozta a polgármester.

A képviselők támogatták azt a szándéknyilatkozatot is, amivel a megyétől tavaly visszavett Széchényi kertészeti szakképző iskola fenntartásának hivatalos átadását elindítják a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága részére. A határozat szerint az önkormányzat a fenntartói jogot határozatlan időre, de legalább 50 évre adja át a főapátságnak az ingó és ingatlan javak használati jogával. A fenntartási költségek a továbbiakban az új fenntartót terhelik, aki a dolgozókat szerződésükben megállapított módon tovább foglalkoztatja a Munka törvénykönyve alapján kötött új szerződéssel, ami nem lehet hátrányosabb a jelenleginél.

 

A testület elfogadta a város közbiztonságáról szóló beszámolót. Regdon László alezredes, kapitányságvezető jelentése szerint jó a közbiztonság, de még ezen is javítanának.

Bóka István elmondta, vizsgálják, hogy lehetne elérni, hogy éjszaka csak vendéglátóhelyeken lehessen alkoholhoz jutni, boltban ne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!