Hírek

2012.03.10. 06:37

Jobb felkészülni, mint megijedni

Veszprém - A polgári védelem napja alkalmából rövid megemlékezést tartottak a közelmúltban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon.

Szabó Péter Dániel

Vidáné Balogh Katalin tűzoltó főhadnagy összefoglalta a parancsnoki értekezlet résztvevőinek a polgári védelem átalakulásának történetét. - Magyarországon a honvédelmi miniszter 1917-ben intézkedett a légi figyelő- és riasztószolgálat és a polgári védelem elődjének, a légoltalomnak a megszervezésére. Látványos fejlődés a két világháború között következett be, ekkor kidolgozták a lakosság riasztásának, tájékoztatásának, az óvóhelyi védelemnek, a kitelepítésnek, a vegyi és biológiai fegyverek elleni védekezésnek az elveit, módszereit, továbbá a légitámadásokat követő mentő,  mentesítő és helyreállító, kárfelszámoló munkák elveit és gyakorlatát. Sajnos beigazolódott, hogy szükség volt az előrelátásra és az erőfeszítésekre - hangsúlyozta ünnepi beszédében a főhadnagy.
 
1963-tól nevezik polgári védelemnek. A rendszerváltást követően több törvény is szabályozta a feladatrendszert, a legnagyobb változásra azonban 2012. január 1-jétől került sor. - A hangsúly ma már a megelőzésen van. Aktuális teendő a települések tényleges veszélyeztetettségének felmérése és ennek alapján a veszélyelhárítás megtervezése. Az átalakítás célja mozgósítható, jól felszerelt polgári védelmi szervezeteket létrehozni, az érintetteket rendszeres gyakorlatokon felkészíteni minden olyan helyzetre, amelyben a katasztrófavédelemnek, a lakosságnak szüksége lehet rájuk - emelte ki Vidáné Balogh Katalin, aki megjegyezte, nem maradhat el a lakosság felkészítése sem, hiszen mindenkinek tudatában kell lennie a körülöttünk lévő potenciális veszélyeknek, valamint a követendő magatartási formáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!