Hírek

2012.03.30. 17:43

Megújult a híres Tapolcai-tavasbarlang

Tapolca - Mintegy hetvenmillió forintból újult meg a tavasbarlang, egy kifejezetten természetvédelmi célú fejlesztésnek köszönhetően.

Szijártó János

Egyebek között ez is elhangzott a pénteki ünnepélyes megnyitón. A fokozottan védett tavasbarlang természetvédelmi rekonstrukciója  a tervezett határidőre fejeződött be, egy 128 milliós uniós pályázat részeként. A természetvédelmi célú támogatásból huszonnégy helyszínen végzett különböző munkálatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI).

Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a  csaknem 70 millió forintos beruházással felszámolták a  kőzetstabilitási problémákat, több helyen tágasabb lett a csónakázó körjárat útvonala, nőtt a vízfelület, és megtörtént a világítási rendszer teljes cseréje is. Korszerű ledes lámpatesteket szereltek be, amelyek a korábbinál kevesebbet fogyasztanak. A világítás sokkal látványosabb is lett, a víz egészen különleges türkizkékes színt kapott tőle.

Az ünnepség további részében dr. Rácz  András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és Sólyom Károly tapolcai alpolgármester méltatta a fejlesztés jelentőségét. Azt már Korbély Barnabás, a projekt koordinátora, a nemzeti park geológiai és barlangtani szakreferense mondta el munkatársunknak, hogy a magyar állami természetvédelem számára még soha nem álltak rendelkezésre ilyen nagyságrendű összegek a földtani természetvédelmi beavatkozásokra, kezelésekre. Már tervezik a turisztikai fejlesztéseket is, csak a megfelelő pályázatra várnak, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!