Hírek

2012.04.20. 10:10

A magántulajdonra nem vonatkozik a törvény

Várpalota - Végső soron nagyon egyszerűen értelmezhető a kórházak állami tulajdonba vétele: az önkormányzati vagyont kell átadni az államnak. Erre a vagyonnyilvántartás ad egyértelmű útmutatást.

Varga Domokos Péter

Ezt a várpalotai kórház főigazgatója mondta el lapunknak. Dr. Tóth Ildikót azért kérdeztük meg, mert előzőleg dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt nyilatkozta, Várpalotán, ahol magántulajdonos üzemelteti a városi kórházat, még meg kell találni a megfelelő jogi formulát az állami tulajdonba vételhez.

Tóth Ildikó kifejtette, a törvénytervezet (hétfőn lehet a Parlamentben a zárószavazása – a szerk.) azt mondja ki, hogy állami tulajdonba kell venni mindazokat az önkormányzati tulajdonelemeket, amelyek nem alapellátást, azaz nem járóbeteg-, hanem fekvőbeteg-ellátást végeznek. A tervezet értelmében az önkormányzati tulajdon lehet épület, gép, műszer, de lehet akár gazdasági társaság tulajdonjoga is.

Várpalota esetében az önkormányzati vagyon a Honvéd utca 2. számú, régi kórházépület, amelyben nem csak fekvőbeteg-ellátás zajlik, helyet kapott benne a szociális intézet és a védőnői szolgálat is. A Honvéd utca 3. szám alatt két épület van, az egyik az önkormányzaté, a másik magántulajdon. Ezekben tisztán egészségügyi ellátás zajlik, részben a kórházat üzemeltető Palotahosp kft., részben egy magánlabor használja. A Palotahosp kft. által használt épületben vannak önkormányzati tulajdonú ágyak, gépek, ezeket majd a nemzeti vagyonkezelőnek át kell adni. A törvénytervezet azt is kimondja, a kórházakat üzemeltető gazdasági társaságokban az önkormányzati tulajdonrészt is átveszi az állam. Egy külön paragrafusban intézkedik a magántulajdonosi üzemeltetésről is: azokat természetesen meghagyja magántulajdonban, a szerződések élnek tovább.

Az főigazgató asszony álláspontja szerint nincs szó arról, hogy csak az állam működtethet a jövőben kórházakat, hiszen a területen jelen vannak például az alapítványok, egyházak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!