Hírek

2012.04.05. 13:23

Húsvéti ponty a Balatonba

Megyei körkép – Megkezdődött a balatoni pontytelepítés, az első napon összesen 150 mázsa halat tettek a tóba.

Tóth B. Zsuzsa

Haltelepítéssel készül a húsvéti ünnepekre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt., csütörtökön ugyanis megkezdték a pontyok betelepítését a Balatonba. A halak a balatonlelle-irmapusztai tógazdaságból származnak, ahol sajtótájékoztató keretében kezdték meg a lehalászást.

Füstös Gábor, a BHN vezérigazgatója elmondta, idén is a megszokott mennyiséget, 350 tonna pontyot telepítenek a Balatonba. A húsvéti hosszú hétvégére várhatóan megtelik a tópart horgászokkal, ezért fogható méretű ponty telepítésével szeretnék javítani az esélyeiket. Az első napon 150 mázsa pontyot tettek a Balatonba, a tó négy pontján, köztük Balatonfűzfő és Csopak között. A telepítést a horgászegyesületek képviselői is figyelemmel kísérték. A munkát a napokban folytatják. A horgászszervezetekkel történt egyeztetéseknek megfelelően előnyben részesítik a tó déli partját és a keleti medencét, mert a javaslatuk alapján ezeken a területeken kell leginkább javítani a fogási lehetőségeket.
 

 

A társaság csütörtökön harcsajelölést is végzett, aminek egyediségét az adja, hogy ilyen halfajt korábban még sosem jelöltek. A 300 darab harcsa megjelölés az első lépése annak a most induló tudományos kutatómunkának, amelyet a Limnológiai Intézet munkatársaival közösen a halfaj szokásainak még közelebbi megismerése érdekében kíván lefolytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!