Hírek

2012.05.23. 18:37

Az abortusztabletta egy emberségesebb megoldás - vagy mégsem?

Ismét fellángolt az abortuszvita. Ezúttal a gyógyszeres terhességmegszakítás létjogosultságának, jogi szabályzásának, egészségügyi kockázatainak ürügyén folyik politikai csatározás, amelyből - a maguk módján - a női jogvédő szervezetek és a sajtó is derekasan kiveszik a részüket.

Gombás Gabriella

Vita tárgyát képezi az a módszer, melynek alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogat, s amely szerepel a WHO alapvető gyógyszereket felsoroló listáján is.

Természetesen a civil szervezetek is "beszóltak", szerintük az abortusztablettával kapcsolatos "politikai diskurzus" teret enged olyan szakmai tévhitek terjesztésének, amelyek megakadályozzák az érintettek számára a tényszerű, tudományosan alátámasztott információk alapján történő tájékozódást. Most éppen nem tudni, milyen szakmai kételyek miatt nem engedélyezi az egészségügyi államtitkárság, a világ közel 40 országában törzskönyvezett abortusztabletta hazai alkalmazását.

A magyar abortusztörvény a liberálisabb szabályozásokhoz tartozik Európában, noha az alaptörvény a fogantatástól kezdve rendeli védeni az életet, így a női jogvédők a fölött aggodalmaskodnak, hogy az alaptörvény az abortusztilalmat és a nők reprodukciós jogainak súlyos sérelmét fogja maga után vonni, s úgymond értetlenül állnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma azon kijelentése előtt, miszerint szakmai vita övezné az abortusztabletta egészségügyi kockázatait. Hét évvel ezelőtt a szakma még támogatta az abortusztabletta bevezetését, de egyik gyártó sem forgalmazta Magyarországon. Most az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan megadta a forgalomba hozatali engedélyt, az egészségügyi államtitkárság viszont szakmai vitákra hivatkozva leállította a folyamatot.

A témával kapcsolatosan Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szinte minden hírműsorban megnyilatkozott, s megerősítette, a készítmény nem kerül forgalomba, az OEP általi támogatására sem jogosult. A közszolgálati televízió hírműsorában orvosi tapasztalataira hivatkozva nyomatékosan állította, hogy a terhesség gyógyszeres megszakítása érzelmileg jobban megrendíti, súlyosabb pszichés megterhelést jelent a nők számára, mint a művi beavatkozás. Amit a vitapartnerei  - a liberális és női jogvédő oldalról - természetesen erőteljesen cáfoltak, kifejezvén abbéli véleményüket, hogy az abortusz eme kíméletesebb módjának elfogadása igazán beleférne a keresztény-konzervatív kormány logikájába (is).

Dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerint a kérdésben két fél jogosult véleményt mondani: az egyik az érintett nő, a másik pedig a szakma képviselője, s hangsúlyozta az abortusz körülményei és feltételei jogilag szabályozottak, de maga a technológia nem.

Dr. Szilágyi Imre nőgyógyász főorvos, a nyolcvanas évek közepén, részt vett a három évtizede RU486 néven előállított hatóanyag tesztelésén, a szegedi nőgyógyászati klinikán, amely az egészségügyi világszervezet részére is végez kutatásokat. A VHO a készítményt a túlnépesedés szabályozására kívánta bevetni, elsősorban Indiában.

- Akkor csak egy hatóanyagot használtak, ma már kombinált módszert alkalmaznak. Az első tabletta a progeszteron hatását blokkolja, a terhesség ugyanúgy megszakad, mint spontán vetéléskor. A másik tabletta prostaglandint tartalmaz, 24-48 óra múlva kapja a páciens s lehetővé teszi a méh kiürülését. Erős görcsökkel és elhúzódó vérzéssel jár. Ha a méh tartalma nem lökődik ki, vagy csak részlegesen távozik, el kell végezni a méhkaparást. Erre a beavatkozásra az esetek 20-25 százalékában van szükség – mondja a főorvos s hozzáfűzi, a gyógyszeres abortusz fizikailag nagyobb megterheléssel jár, mint a művi terhességmegszakítás, mert mindenkinél görcsöket és elhúzódó vérzést okoz. Tudomása szerint a világban a gyógyszeres vetélés következményeként 11 halálos esetet jegyeztek. Miközben az Egyesült Királyságban az abortuszok harminc százalékát, Franciaországban  csaknem negyven, Svédországban a terhesség megszakítások több mint felét végzik gyógyszeres módszerrel.

- Csak szigorú kórházi felügyelet mellett alkalmazható, mert minden előzetes vizsgálatot el kell végeznünk ahhoz, hogy elkerüljük azokat a veszélyeket, amelyek a méhen kívüli terhességgel járnak, vagy például daganatos betegség kifejlődéséhez vezetnek. A nők pszichés terhelésével kapcsolatos aggodalmakra nem tudok reagálni, a gyógyszeres terhességmegszakításról is csupán azért vannak ismereteim, mert részt vettem a hatóanyag klinikai tesztelésén. A magyar egészségügyi intézményekben nem alkalmazták, magánklinikákon igen.

 

A sajtó Rodica Comendant szülész-nőgyógyásznak véleményét idézi. A WHO szakértője  egy januári budapesti konferencián arról is beszélt, hogy adataik szerint a hozzáférés korlátozásával nem csökken az abortuszok száma, ahogy nem emelkedik a születéseké sem. Vagyis hiába a "szövődmények" miatti aggodalom, a tabletta blokkolásával nem lesz több a gyerek, kevesebb az abortusz. Ha viszont engedélyeznék, annyi történne, hogy néhány – messze nem minden – ilyen helyzetbe kényszerült nőnek kicsit emberségesebb megoldás jutna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!