Hírek

2012.05.22. 07:58

Menekülési utak az adósságból

Veszprém - Hat év alatt közel 15 millió forint szolgáltatói díjtartozás rendezésében működött közre a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat.

Varga Domokos Péter

Molnár Szilvia, a családsegítő szolgálat munkatársa mondta ezt el a közelmúltban az intézményben, ahol a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének adósságkezelési munkabizottsága rendezett szakmai tanácskozást. Legsikeresebben a távhőtartozás törlesztésében működtek közre - jó kapcsolatot építettek ki a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel -, de jelentős arányt tesz ki az elmaradt áram- és vízdíj, közös költség megfizettetése is. A hozzájuk fordulókkal együtt nézik át a család bevételeit és kiadásait, közösen keresik a megoldást. Munkájuk fontos részének tekintik, hogy  gazdálkodást tanítsanak. Ezt már az általános iskolákba történő kitelepüléseik alkalmával is elkezdik.

A családsegítő szolgálat másik munkatársa, Fülöp Zsuzsa többek között szólt arról, hogy 400 ezer forint tartozásig tudnak segítséget nyújtani. Ennek az összegnek a 75 százalékát az állam átvállalja - de ebből 10 százalék az önkormányzatot terheli -, 25 százalékot az ügyfélnek kell részletekben megfizetnie. Az együttműködés feltétele, hogy az adósságkezelés alatt nem keletkezhet további hátralék.

Európában mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az állam pénzzel segít az adósságkezelésben - hangsúlyozta Máhr Zsuzsanna, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete Adósságkezelési Munkabizottságának elnöke.

A tanácskozást Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere nyitotta meg, kiemelve a tényt, hogy az adósságkezelésnek fontos szerepe van mai társadalmunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!