Hírek

2012.06.22. 12:38

A kultúra is a költségvetés vesztese

Veszprém - Lehet Más a Politika (LMP) szerint hiba a megyei kulturális intézmények fenntartását áthárítani a településekre úgy, hogy a költségvetés tervezete szerint jövőre az idei összeg alig több mint felét kapnák működésre.

Halmos György

Erről Karácsony Gergely, a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője beszélt sajtótájékoztatóján. Az elmúlt két év fideszes kormányzati politikájának az egyik legnagyobb vesztese a kulturális ágazat volt. Nem véletlen, hogy az egyik személycsere éppen a kulturális ágazat területen történt; az elmúlt két évben Szőcs Géza államtitkársága alatt a kultúra a futottak még kategóriába került a kormányzat prioritásai között - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus szerint a koncepciótlanság jó példája megyei múzeumi és könyvtári hálózat helyzete, hiszen ezeket először államosították, majd átcsoportosítják a településekhez anélkül, hogy bárki tudna bármit a forrásokról. Senki nem gondolhatja, hogy a települések költségvetésében vannak olyan pluszforrások, amik ezeket a feladatokat finanszíroznák.

Karácsony Gergely azon reményének adott hangot, hogy az új államtitkár, L. Simon László, aki a megyei múzeumhálózat egyben tartása mellett érvelt, megnyeri első csatáját. Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője megemlítette: a Petőfi Színház műhelyházát úgy adják el, hogy a további működési feltételeket nem tervezték meg kellőképpen. Aggodalomra adhat okot a Kabóca bábszínház, a Hemo és a városi művelődési központ összeköltöztetése is. A városvezetés különös merészségét jelzi a Hangvillára vállalt egy milliárd forintot meghaladó kötelezettségvállalás a kulturális koncepció és az intézményrendszer felülvizsgálata nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!