Hírek

2012.06.23. 20:55

Bölcsészek és társadalomtudósok kaptak diplomát a Pannon Egyetemen

Veszprém - Humán tudományokra szükség van, a humán kultúrát nem lehet félresöpörni, mondta dr. Horváth Géza dékán a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szombati diplomaátadó ünnepségén, ahol alap- és mesterképzésen végzett bölcsészek, tanárok és társadalomtudósok vehették át oklevelüket.

Balla Emőke

Szükség van-e bölcsészekre, társadalomtudósokra, méltányolja-e a világ munkájukat? - tette fel a kérdést ünnepi beszédében dr. Horváth Géza dékán és egy felmérés alapján meg is válaszolta: a bölcsész végzettségű fiatalok alig több mint három hónap alatt el tudnak helyezkedni, a munkaerőpiac értékeli nyelvtudásukat, kommunikációs és pszichológiai készségüket, képességüket, a világ megismerésére irányuló fogékonyságukat, nemzetközi mobilitásukat. A humán tudományok az élet egészét, egységét kutatják, az emberi jelenségeket próbálják megérteni. Aki a bölcsészet ellen emel szót, az életet támadja, a bölcsészettudománnyal gazdagabb egy egyetem, enélkül nem is maradhat fenn. Beszédében idézte Szent-Györgyi Albertet, aki szerint a tudomány hozzásegíti az embert, hogy szembenézzen önmagával. A hallgatókban is sikerült felkelteni a tudomány iránti szellemi éhséget, ezért rendeztek a karon számos konferenciát, hívtak meg olyan kiváló professzorokat, előadókat, mint Pléh Csaba, Csányi Vilmos és Vizkelety András. A dékán gratulált a végzetteknek és köszönetet mondott a szülőknek, hozzátartozóknak, valamint kollégáinak a sikeres, de nehéz esztendő végén.

A diplomaátadó ünnepségen a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetést vehette át dr. Gergó Zsuzsanna, a társadalomtudományok és nemzetközi tanulmányok intézet egyetemi docense, több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért, a nemzetközi tanulmányok szak megszervezésében játszott szerepéért, a hallgatói tudományos munka irányításában, a tehetséggondozásban vállalt elkötelezettségéért. Huszonöt éves közalkalmazotti jogviszonyának elismeréséül emléklapot kapott dr. Czike Bernadett egyetemi docens és dr. Fábián Gyöngyi egyetemi adjunktus.

A kar Bécsi Tamás egyetemi tanár, színháztörténész halálának ötödik évfordulóján tavaly Bécsy Tamás-díjat alapított, melyet első alkalommal idén adtak át. Az első díjazott Gabnai Katalin drámatanár, színműíró, aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy szeptemberben hazánkban először a Pannon Egyetemen indulhat drámapedagógia-tanári mesterképzés.

Jutalmazták a kari tudományos diákkonferencián kiemelkedő eredményt elért hallgatókat, majd az eskütétel után a végzett bölcsészek, tanárok, társadalomtudósok átvették diplomájukat. A modern filológia és társadalomtudományi karon idén 236-an kaptak diplomát, 58-an igazolólapot.

Bécsy Tamás egyetemi tanár, színháztörténész, esztéta, kritikus 1928-ban született, 2006. október 26-án halt meg. Tizenhét önálló könyv, több száz magyar és idegen nyelvű tudományos publikáció szerzője. A dráma lételméletével foglalkozó munkái és drámaelméleti modelljei úttörő jelentőségűek. A modern magyar színháztudomány egyik kiemelkedő alakja, intézményesítője és nemzetközi hírű szakembere volt. Az MTA Színháztudományi Bizottságának tagja, majd elnöke volt. Művei alapvető olvasmányok mindenkinek, aki színháztudománnyal foglalkozik. Elméleti tézisei, érvelésrendszere, korszerű megközelítésmódja elismerésre méltó. 1993-ban a Veszprémi Egyetemen megtervezte és megalkotta a színháztudományi szak képzési programját, tanszéket alapított és éveken át volt a tanszék vezetője. Haláláig a Veszprémi Egyetem professzora, a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!