Hírek

2012.07.25. 09:15

A város fázik rá a Mal tartozása miatt?

Ajka - A Bakonyi Erőmű Zrt. akár be is szüntetheti a timföldgyártáshoz szükséges szolgáltatást július végén, mivel a Mal Zrt. 1,4 milliárd forinttal tartozik a cégnek - nyilatkozta Németh Frigyes vezérigazgató. Ezzel a lépéssel Ajka város energiaellátása is veszélybe kerülhet.

Munkatársainktól

- Most mintegy 40-50 százalékos gőzszolgáltatással működik az erőmű a normál állapothoz képest, de ez a százalék naponta csökken. Július 31-én pedig várhatóan átállunk egy olyan technikai szintre, amely mellett a timföldgyár nem tud termelni. Amennyiben nem történik pozitív változás, akár az is megtörténhet, hogy az erőmű beszünteti a gőzszolgáltatást a Mal Zrt. felé - fogalmazott Németh Frigyes.

 

Az alpolgármester meglepődött

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Mal Zrt.-vel az adósságról kezdeményezett tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel. Az pedig nem lehet, hogy az erőmű tovább finanszírozza a Mal kintlevőségét. Még akkor sem, ha azzal Ajka energiaellátását veszélyeztetjük - nyilatkozta Németh Frigyes.

A kialakult helyzetről megkérdeztük dr. Horváth Józsefet, Ajka alpolgármesterét, aki úgy fogalmazott, hogy meglepte a hír. Ezzel a problémával kapcsolatban az önkormányzatot még nem kereste meg senki.
 
- A távhő ellátására az erőművel hosszú távú szerződésünk van, két éves felmondási idővel. Tíz ezer lakóegységre való fűtőenergiáról van szó, annak egy része lakás, másik fele intézmény. Egyik napról a másikra nem lehet ilyen kapacitás pótlására felkészülni, úgyhogy mi el sem tudjuk képzelni, hogy a város energia ellátása veszélybe kerülhet - mondta az alpolgármester.

Dr. Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója a kialakult helyzetről annyit mondott csak, hogy "ez egy 70 éves házasság, amelyben vannak jó és rossz periódusok, ez a mostani pedig egy különösen nehéz időszak". Hozzátette, biztos abban, hogy a Bakonyi Erőmű a lehetőségeikhez mérten támogatja a Mal Zrt. abbéli törekvéseit, hogy a vállalatnál a munkahelyek megmaradhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!