Hírek

2012.07.14. 18:38

Ahol a part szakad - Még áll Balatonkenesén a kerítés

Balatonkenese – Bár az Alsóréti Üdülőegyesület szombati lakossági fórumán elmaradt a sokak által követelt, parti szakaszt lezáró kerítés elbontása, mégis jelentős lépésnek tekinthető, hogy a polgármester jövő hétre az ügyben rendkívüli testületi ülést hívott össze, és újból határoznak a nagy indulatot kiváltó kerítésről.

Halmos György

A civil egyesület azért hívott össze lakossági fórumot, ami egyben tiltakozó akció is volt, mert az önkormányzat június végén zárt ülésen úgy döntött, hogy kerítéssel veszi körbe a Vak Bottyán strand melletti, addig közparkként működő területet, és ott strandot hoz létre. Tömör István polgármester a szombati, személyeskedésektől és bekiabálásoktól sem mentes fórumon elismételte, hogy a területen tilos a fürdés, ennek ellenére tömegek fürdőznek, két baleset is történt. A fórumon egyébként a testület hét tagja közül a polgármesteren kívül még hárman jelentek meg.

Az üdülőegyesület elnöke bejelentette, hogy eddig mintegy 700 aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásuk jeléül, és helyszínen jelenlévő 250-300 embert is arra biztatta, hogy támogassák akciójukat. Úgy fogalmazott, hogy a testület az "egyetlen szabad területet" vette el az itt élőktől és nyaralóktól.

A fórum alatt jelentős volt a rendőri készültség, ugyanis az egyesület értesítette a rendőrséget a gyűlésről, a megjelenteket pedig arra kérte az elnök, hogy ne kezdjék el bontani a kerítést, mert az törvénytelen. Többen úgy vélekedtek, hogy a testület törvénytelen határozatot hozott, ezért a bontás sem lehet törvénytelen.

A rendezvényen tucatnyi lakos felszólalt, mindenki azt szorgalmazta: a területet fel kell szabadítani, vissza kell adni az embereknek. A Balatonkenesén élő Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő, aki arra hívta a fel a döntéshozók figyelmét, hogy a kerítés ügye már túlnőtt Balatonkenesén, a tiltakozók között vannak külföldiek is. Arra kérte a polgármestert és a képviselőket, gondolják át és adják vissza a parkot az embereknek.

- Sokkal többet lehet elérni azzal, ha belátjátok, hibáztatok - fogalmazott.

A fórum végéhez közeledve a polgármester bejelentette, hogy jövő héten rendkívüli testületi ülést kezdeményez, és nyílt napirendi pontként tárgyalják az érintett balatoni szakasz ügyét. Hozzátette, azt hibának tartja, hogy javaslatára zárt ülésen tárgyalták a kérdést. A jelenlévő képviselők közül Varga Zsuzsanna alpolgármester és Sörédi Györgyné azt mondta a jelenlévők előtt, hogy ők a kerítés lebontása mellett fognak szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!