Hírek

2012.07.13. 04:51

Akadály a horgászturizmusnak? Nincs tiltva a bojlizás

Megyei körkép - A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. által alkotott új Balatoni Horgászrend nem a bojlizást, mint módszert, hanem csupán a behordást tiltja meg.

Tremmer Tamás

Az év elején új Balatoni Horgászrend lépett életbe, amely sok újdonságot hozott a balatoni pecások életébe. Érdekes, hogy a tilalmi időszakok módosítása kevesebb visszhangot kapott, mint a behordás megtiltása. Sokan a horgászturizmus akadályaként értelmezik a tiltást. A bojlis horgászok felhördülése kapcsán beszélgettünk Füstös Gáborral, a BHN Zrt. vezérigazgatójával.

A bojlis sporthorgászok körében Európa-szerte szokás, hogy fotózás után visszaeresztik a vízbe a kifogott halat. Ehhez képest a bojlizás Magyarországon számos horgász számára a megélhetést jelenti, kereskednek a kifogott halakkal. Az elmúlt évtizedekben országszerte számos bojlis tó jött létre, amelyeket a hazai természetes vizekből származó halakkal töltöttek fel, mondta. Füstös Gábor szerint az új horgászrend bojlis szigorításai a 20 éve tartó balatoni „ponty mészárlás” elleni, igaz, kissé megkésett intézkedés.

Jelezte, a tisztánlátáshoz tudni kell, hazánkban a bojlis társadalom 6-8 ezerre tehető, amelynek legfeljebb a fele fordul meg a Balatonnál. Ezeknek a horgászok legfeljebb a fele akar élni a behordással. Ez az 1500-2000 ember elenyésző kisebbség a 25-35 ezres balatoni horgászlétszámhoz képest, s a horgászrendet nem a kisebbséghez fogják szabni. Egyébként az Országos Horgászrend évek óta tartalmazza a behordás tilalmát, csak eddig a balatoni halőrök ennek nem szereztek érvényt. Mostantól viszont igen!

Az éves tapasztalataik birtokában elképzelhető-e, hogy lazítanak a szabályozáson? – kérdeztük. A vezérigazgató szerint ez kizárt. Egyes horgászszervezetek már korábban is javasolták a bojlis módszer teljes tiltását. Az új balatoni horgászrendre egyes parti területek tulajdonosai, kempingek vezetői úgy reagáltak, hogy kitiltották onnan a halőreiket. Lehet, ezek után inkább a teljes tiltáson kell elgondolkodniuk!

Kifejtette, a horgászturizmusban hosszú távra kell tervezni. Ennek az alapja nem lehet más, mint a halállomány megőrzése éppen azért, hogy a Balaton a jövő sporthorgász nemzedéke számára is biztosítani tudja a kiváló fogási lehetőségeket. A bojlis tavakon éppen a hosszú távú célok érdekében tiltják a halak elvitelét a halállomány megóvása miatt. Ez is hozzátartozik a bojlizás etikai szabályaihoz.

Hatékony módszer

A bojlis horgászmódszer évtizedekkel ezelőtt Angliából indult hódító útjára, kifejezetten nagy pontyok horgászatára fejlesztették ki. A felszereléshez speciális, igen nagy teherbírású bot szükséges, amely azonban kellően hajlékony is ahhoz, hogy a csalit akár 100-120 méter távolságra is be lehessen dobni. A zsinór lehetőség szerint kis nyúlású, süllyedő legyen. Az orsó ugyancsak speciális, úgynevezett nyeletőfékes – lehetővé teszi, hogy a hal olyan mélyen beszippantsa a csalit, hogy biztos legyen a horog akadása. Csaliként proteinben igen gazdag bojligolyót kínálnak fel – innen a módszer elnevezése. A behordás azt jelenti, hogy a csalit dobótávolságon kívülre, akár 3-400 méterre is bejuttatják a tóba, ehhez csónakot, vagy etetőhajót vesznek igénybe. Ezt tiltották meg január 1-től a Balatonnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!