Hírek

2012.07.08. 10:22

Éremritkaságok tízezrekért, a gyűjtők találkozóján

Balatonalmádi - Minden a pénz, sőt az érmék, a ritka órák, fegyverek és kitüntetések körül forgott a Pannónia művelődési központban megrendezett hagyományos Észak-Balatoni Éremgyűjtők Országos Találkozóján vasárnap, ami méreteit tekintve lassan kinövi az intézményt is.

Halmos György

Vasárnap, a kora délelőtti órákban az igen meleg időjárás ellenére alig lehetett üres kiállítóhelyet látni a kulturális központban, ahol az éremgyűjtők minden egyes helyiséget megtöltöttek. A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy nemcsak kiállítók, hanem érdeklődők, jövőbeni gyűjtők, vásárlók is szép számmal mustrálták, nézegették az asztalokon elhelyezett portékákat.

A találkozón nemcsak régi érmeket, papírpénzeket, váltókat, adójegyeket lehetett vásárolni, voltak bélyegek, például postatiszta ívek, sorozatok, de akadtak fegyverek, porcelánok, órák, kitűzők, kitüntetések a régmúltból és a közelmúltból, oklevelek, volt, aki a '70-es, '80-as években Magyarországon is népszerű kártyanaptárokat árusította. Akadt olyan asztal, ahol kisplasztikákat, régi okleveleket lehetett venni. A gyűjtéshez elengedhetetlenül szükséges tárolókat, illetve egyéb kellékeket, magyar és külföldi katalógusokat is árusítottak.

A sok érdeklődőn kívül voltak profi gyűjtők, akiket többnyire onnan lehetett megismerni, hogy nagyítóval és szakkönyvekkel a kezükben járták az asztalokat és így licitáltak. A fémpénz ritkaságok leginkább gyűjtőben voltak elhelyezve, de akadt olyan asztal is, ahol a kevésbé régi, vagy értékes darabokat ömlesztve tárolták műanyag dobozokban. Sok világháborús relikviát is kínált gazdája, kitüntetéseket, bajonetteket, tőröket, vagy váll lapokat, de a 2000-es évek elejéről is voltak érmék, kitüntetések. Nagyon sok értékes érmét, papírpénzt lehetett felfedezni, akadt, ahol a Rákóczi 50 forintos mintájáért 78500 forintot, egy 10 pengősért pedig 213 ezer forintot kellett kifizetni a leendő tulajdonosnak.

Szintén a ritkaságok közé tartozott egy fordított vízjeles száz forintos, 90 ezer forintért, míg egy 1957-ből származó 20 forintosért ma, 2012-ben 3500 forintot kellett kifizetni. Természetesen akadtak ezeknél jóval jutányosabb és természetesen jóval drágábban megszerezhető „kincsek” is az országos találkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!