Hírek

2012.07.01. 18:06

Ismét önállóak a tihanyi bencések

Tihany - Ismét önálló szerzetesi közösségként működik a Tihanyi Bencés Apátság. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció elnöke ünnepi szentmisén jelentette be a döntést vasárnap az apátsági templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt.

Győrffy Árpád

A főapát által Tihanyban aláírt alapító okirat szerint, az önálló monostor jogilag a Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelsége néven működő szerzetes intézmény, melynek hivatalos megnevezése a történelmi hagyományokra való tekintettel Tihanyi Bencés Apátság.

Öröm ez a mai nap a bencések és Tihany számára, jelentette ki beszédében Várszegi Asztrik főapát. A most elnyert függetlenség és önállóság a közösségnek és tagjainak azt jelenti, hogy teljes szabadsággal követhetik Krisztust. Ez egy hatalmas lehetőség, amivel felelősen kell élni, mondta többek között.

Korzenszky Richárd perjel az altemplomban adott hálát Istennek, hogy a monostor az 1055-ös alapítás óta fennmaradhatott, a szerzetesi élet a viharos történelem során újra és újra feléledhetett és közössége ismét önállóságot kapott.

A most kapott önállóság, különválás nem elszakadást, hanem talpra állást, megerősödést jelent. Jogilag függetlenül, de ugyanazt a feladatot próbáljuk ellátni a helyi körülményeknek megfelelően - fogalmazott az ünnepség után a tihanyi perjel.

 

Magyar Bencés Kongregáció általános káptalanjának közleménye szerint a főapátság két eddigi függő házában, Tihanyban és Győrött élő bencés közösség elindult az önállóság útján, így a kongregáció ezentúl négy önálló monostorból, a pannonhalmi, a Brazíliában működő sao paulói, a tihanyi és a győri monostorból áll. A bakonybéli monostor, a budapesti Tanulmányi Rendház és a Komáromi Rendház Pannonhalma függő háza marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!