Hírek

2012.08.02. 11:03

Emlékeznek, emlékeztetnek

Veszprém – A szélsőséges megoldások helyett végig kell gondolni, miként lehet a magyar többség és a roma kisebbség magyarországi együttélését normalizálni.

Tremmer Tamás

Minderről Teleki László, az MSZP országos elnökségi tagja és Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke beszéltek csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatójukon. Az eseménynek apropót adott a roma holokauszt emléknapja. Ismeretes, 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Teleki László szerint az emléknapon adóznak a haláltáborokban elhunytak emléke előtt; üzennek a hozzátartozóknak, hogy nem felejtenek. Ugyanakkor szólnak a mának is, hogy el kell fojtani a szélsőségeket, a jövőnek pedig azt üzenik, olyan szempontokat kell megfogalmazni, ami segíti a romák társadalmi integrálódását. A politikus az oktatás fontosságát hangsúlyozta, szerinte csak ez hoz eredményt Magyarország számára. A képzetteknek – legyen szó szakmunkásról, főiskolásról – jó esélyük van az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedni. Éppen ezért kérik a kormányt, vigyék vissza a tankötelezettség határát 18 évre, de legalább 17-re, mert ebbe pont beleférne a szakmunkásképző elvégzése.

Arról is szólt, hogy a romák foglalkozatására a közhasznú munka nem jelent végleges megoldást. Ehelyett gazdaságélénkítésre van szükség. A kis-és és középvállalkozó réteget kell pályázati rendszerrel úgy megerősíteni, hogy alkalmazzon munkanélkülieket (romákat és nem romákat).

Lapunk felvetésére Teleki László elismerte, a cigányság rendkívül megosztott, ezt a többségi társadalomtól tanulják. Kicsi az érdekérvényesítő erejük, pedig van négy olyan minimum terület (oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, egészségügy), ahol egyezségre kéne lépniük. A helyzeten segíthetne egy országos cigánypárt, de 22 évvel a rendszerváltást követően erre még nem érett meg a romatársadalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!