Hírek

2012.08.09. 05:25

Húsz év nyeregben, fegyverben

Pápa - A huszár- és lovas hagyományok ápolására, széleskörű terjesztésére, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred tiszteletére, emlékének megőrzésére alakultak 1992-ben. Akkor huszonöt felnőtt tag, három kishuszár, hat pártoló tag alkotta az egyesületet. Ma közel hetven főt számlálnak.

Nagy Imre

A Pápai Huszáregyesület augusztus 18-án ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A katonai hagyományőrzőknél az eltelt időben több mint kettőszázan ragadtak fegyvert, ültek lóra, hogy számos rendezvényen képviseljék a huszárság, a magyar lovas- és gyalogos katona legnagyszerűbb tulajdonságait, számot adjanak virtusról, hazafiságról.

A kerek évfordulót méltón ünneplik meg. Mint azt Tóth Kálmán, az egyesület alelnöke elmondta, az ünnep előtti csütörtökön és pénteken hagyományos huszártáborban vesznek részt az egyesület tagjai, ahol kiképzés és a szombati programokra való felkészülés zajlik. Szombaton délelőtt a Pápai Hősök Napja eseményeit rendezik meg az ejtőernyős-, illetve az első- és második világháborús emlékműveknél, ahova a városon át lovon vonulnak a huszárok. Ezt bajtársi találkozó követi a lovas iskolában. Ezen a második világháborúban részt vett katonák és leventék találkoznak, beszélgetnek a hagyományőrzőkkel. A délutáni órákban zártkörű ünnepi közgyűlést tart az egyesület, ahol felelevenítik az elmúlt húsz év legfontosabb történéseit. Ezen az egyesület régi és új tagjai, családjuk, valamint a pápai huszárokkal kapcsolatba került pápai szervezetek és az országos katonai hagyományőrzők képviselői is részt vesznek. Mindezt műsorral, kiállítással kötik össze.

- Gazdag húsz év áll mögöttünk, aminek során a honfoglalástól az 1848-as forradalomig rendszeresen mutattuk be kiemelkedő történelmi korszakainkat. Létrehoztuk a Pápai Történelmi Játékokat, majd később a Pápai Történelmi Napok rendezvénysorozatát. Országos szintű katonai hagyományőrző rendezvények állandó résztvevői is vagyunk, Szombathelytől Debrecenig, Budapesttől Pécsig. A Pápai Huszáregyesület mindenütt elismert, Pápát pedig - köszönhetően az önkormányzat messzemenő támogatásának is - a katonai hagyományőrzés Mekkájaként emlegetik - fogalmazott az egyesület alelnöke. A pápai huszárok tevékenységét 2008-ban díszoklevéllel ismerte el a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!