Hírek

2012.08.21. 08:06

Iszapkatasztrófa - Két év múltán sincs felelős

Kolontár - Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület sajtóközleményben reagált az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet kezdeményezésére létrejött júliusi fórumon elhangzottakra.

Tóth B. Zsuzsa

Az egyesület egyetért a szakszervezeti vezetők, a vállalat és a város vezetésének a munkahelyek megtartására irányuló törekvéseivel. Kifogásolják viszont, amit Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő nyilatkozott. Nevezetesen, hogy tudományos alátámasztottság esetén nincs kizárva annak lehetősége, hogy természeti katasztrófává minősítsék a vörösiszap-katasztrófát - közölte Varga József, az egyesület szóvivője.

- Nem tudjuk, milyen szakértőkre gondol, aki egy technológiai fegyelemsértés-sorozatot, az évek során felhalmozott emberi, vezetői hanyagság vagy hozzá nem értés következtében elkövetett fegyelemsértési sorozatot egyszerre a jóisten nyakába akar varrni? Itt most nemcsak a Mal éveire gondolunk, hanem korábban történt más esetekre is - magyarázta a szóvivő. Hozzátette, ők nem (csak) a Malt, de az egész térséget szeretnék felvirágoztatni, biztonságos, jól fizető, egészséges munkahelyekkel ellátni.

- A katasztrófa okairól a mi kezünkben is van tudományosan alátámasztott szakvélemény, igaz hogy azt az illetékesek nem szívesen olvassák, de több benne az igazság, mint a természeti katasztrófás szakvéleményben - szögezte le Varga József.

Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő lapunk kérdésére úgy reagált: - Nagyra értékelem az egyesület tevékenységét, és remélem, az általuk kezdeményezett őszi egyeztetésen személyesen is találkozni fogunk. Megértem azt is, hogy mindenki szeretne már tisztán látni a katasztrófa ügyében, de Magyarország jogállam, így mindenkit megillet a tisztességes eljárás joga. A kijelentésem a természeti katasztrófáról mindössze arra vonatkozott, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság - annak ellenére, hogy több hozzáértő szakértő is felvetette - nem foglalkozott az esetleges talajtörés lehetőségével. Ezt későbbi nyilatkozataiban a bizottság mellett tevékenykedő állandó szakértő is megerősítette. Teljesen egyetértek azzal, hogy ha valaki vétkes, annak büntetés jár, de a felelősség óriási, hiszen óriási hiba lenne, ha egy ipari vagy esetleg természeti katasztrófa szociális katasztrófát okozna a térségben. Úgy látjuk, hogy a kormány egyelőre hallgat, csak remélni tudom, hogy nem azért, mert Ajkának ellenzéki vezetése van.

Gőgös Zoltán hozzátette, a tárgyaláson egyértelműen világossá vállt, hogy a cég saját erőből nem tudja a kialakult helyzetet kezelni, és a megoldásra szánt idő is vészesen fogy. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a térség nem szenved el újabb katasztrófát, ennek megelőzésében mindenkire szükség van, függetlenül attól, hogy kinek az érdekében végzi a tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!