Hírek

2012.08.14. 04:56

Közfelháborodás Magyarpolányban: ez barbár munka volt!

Magyarpolány - Több olvasónk is azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy az E.ON Hungária Zrt. előzetes értesítés nélkül, barbár módon vágta le az utcájukban levő fák koronáit.

Tóth B. Zsuzsa

Tették mindezt attól függetlenül, hogy a fák magán- vagy közterületen vannak-e. Az egyik panaszos, Hubai Dénes a Petőfi utcában lakik. Állítja, hogy a fák koronája még nem érte el a vezetékeket, azokat mégis megcsonkították. Nem is akárhogyan.
 
- Miért nem várták meg legalább, hogy beérjen a termés? - kérdezi. - Nézzék meg, beborítja a levágott ágakról lehullott zöld dió a földet. Több tíz kiló egy fáról. Felbecsülhetetlen a kárunk. Nem hiszem, hogy nem lehetett volna emberségesebben végrehajtani. Ki téríti így meg a kárunkat? - kérdezi a köztiszteletben álló nyugalmazott pedagógus.

Polt Rita polgármester jól ismeri a helyzetet, folyamatosan cseng a telefonja emiatt. Mégsem tud mit tenni, sőt, mit mondani sem.


 
- Napok óta lehetetlen elérni a cég képviselőjét. Tisztában vagyok a gallyazás szükségességével, de ezt a pusztítást, amit most végeztek, nem tartom fer dolognak. Azt pláne nem, hogy egyik reggel épp csak beszóltak a hivatalba, hogy elkezdték a vágást. Holott ebben az évben tavasszal már levágták sok fa koronáját a faluban, csakhogy akkor korrekt módon történt mindez. Bejárás során jegyezték fel, hol kell vágni, előre értesítették a hivatalt, tudtuk a kivitelező elérhetőségét, még azt is megbeszéltük, hogy ki viszi el a levágott ágakat, minden rendben ment. Szóltunk az érintett helyieknek, legtöbben maguk le is vágták a belógó ágakat, nem volt lakossági probléma. Nem értem, hogy miért kellett pár hónap után újra kijönniük, illetve, hogy ha akkor lehetett előre értesíteni bennünket, most miért nem? Nem tudok rá jobb szót mondani, barbár módon vágták le a fák ágait, azokat hagyták fennakadni a fákon, alattuk szanaszét hevernek az ágak. Borzasztó, ahogy kinéznek az utcák. Azt sem tudjuk, hogy mit kezdjünk az ágakkal.

Elviszik, vagy nem? - sorolja a panaszokat a polgármester asszony. A felvetésre a cég részéről a szóvivő, Egyházi Nikoletta reagált lapunknak. Mint mondta, a gallyazás a baleset megelőzés miatt is fontos, és nem árt tudni, hogy az áramkimaradások zömét a gallyazatlan, a villamos vezetékekbe belenőtt növényzet, a viharban leszakadó faágak okozzák.


 
- Az ingatlan tulajdonosa, kezelője köteles a gallyazást rendszeresen elvégezni, ezt miniszteri rendelet rögzíti. A munka szükségességére minden évben többször is felhívjuk a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Ennek ellenére a legtöbb esetben ez a feladat ránk marad, éves szinten több mint 1,2 milliárd forintot költ erre társaságunk. Ha a tulajdonos nem csinálja meg, muszáj megtennünk az üzembiztonságot fenntartása érdekében. A munkát minden esetben szakemberek végzik, de nem mindig tudják a szépészeti szempontokat is figyelembe venni. A gallyazási munkákat területbejárás előzi meg, annak eredményéről tájékoztatjuk az önkormányzatot és egyeztetünk. Alvállalkozóink munkáját folyamatosan kontrolálják kollégáink. Javasoljuk, hogy a tulajdonosok ezeket a munkákat maguk végezzék el, hogy az ő elvárásaiknak is megfeleljen - mondta a szóvivő.
 
 

 

Arra a kérdésre, hogy ezúttal miért nem értesítették előre az önkormányzatot a gallyazásról, nem kaptunk választ. Igaz, az sem nyugtatná meg a fák tulajdonosait, akik most értetlenül állnak, sajnálják a dió és eperfák kárba veszett termését és azt sem tudják, ki hordja el innen a gallyakat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!