Hírek

2012.08.02. 10:03

Nincs különbség bűn és bűn között

Pápa - Két éve döntött úgy a Petőfi Asztaltársaság, hogy a cigány holokauszt emléknapjáról, augusztus 2-áról minden évben megemlékezik. Az emlékezést szerda délben a Rákóczi utca elején, a volt pápai gettó bejáratánál tartották.

Nagy Imre

Ifjú Kozák János előadásában elsőként a cigány himnuszt hallgatták meg a résztvevők, majd Grőber Attila, a társaság ügyvezetője osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. - A 20. század a barbárság kora, ahol sokszor, sok esetben olyan megpróbáltatásokat kellett átélni embereknek, származásuk, politikai meggyőződésük miatt, amik utólag is megdöbbentőek, és amikre valamennyi demokratának emlékeznie kell. Lengyel hazafiak lemészárlása Katynban, zsidó polgárok kivégzése Auschwitzban, magyarok elleni vérengzés a Délvidéken, és többszázezer cigány halálba küldése a negyvenes évek közepén. Mind-mind szomorú pillanatai az emberiség történetének.



Bűn és bűn között nem lehet és nem szabad különbséget tenni, és nekünk, demokratáknak az a dolgunk, hogy emlékezzünk. Ne azért emlékezzünk ezekre a szörnyű tragédiákra, hogy politikai célokra használjuk ki, és ne is azért, hogy utólag szégyelljék magukat magyarok azért, mert némelyik honfitársunk bűnt követett el. Azért fontos a megemlékezés, hogy felhívjuk a kor, a fiatalok figyelmért arra, hogy ilyen bűnöket soha többet, semmikor nem szabad elkövetni - fogalmazott Grőber Attila.

Emlékező beszédében megidézte Helmut Schmidt német kancellárt, aki elsőként ismerte el a cigány holokauszt tényét, illetve Ian Hancock polgárjogi aktivistát, aki elérte, hogy augusztus 2-a az egész világon a cigány holokauszt emléknapja legyen. Az emlékezés zárásaként Jabronka Richárd rövid részletet olvasott fel Kertész Imre Sorstalanság-ából, majd a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!