Hírek

2012.09.17. 06:54

Hagyomány és megújulás a berhidai kertbarátoknál

Berhida - Látványos terménybemutatóval és kiállítással mutatkozott be a közönségnek a helyi Ady iskola tornatermében a 40 esztendeje alapított Berhidai Kertbarát Kör.

Szabó Péter Dániel

- Elnézve a kertbarátok évről évre ismétlődő kiállítását, joggal mondhatom: fénykorát éli ez a kis közösség. Bizonyítják, hogy nemcsak egy rekesz szilva vagy alma kihelyezéséről szól egy ilyen jellegű bemutató, hiszen nagy hangsúly fektetnek a környezetre, a dekorációra, a feldolgozott termékek bemutatására, s persze a kóstoltatásra is, ami érthető okokból különösen népszerű a látogatók körében - mondta el a közelmúltban nyílt kiállítás megnyitóján Pergő Margit. A település polgármestere kiemelte, a berhidai kertbarátok tevékenységének középpontjában mindig is az ismeretek bővítése, a termelői kultúra színvonalának emelése volt, s csak hálásak lehetünk azért, hogy mindezt meg is kívánják osztani az érdeklődőkkel.

Az Ady Endre Általános Iskola tornatermében megrendezett bemutatón Pazárné Somogyi Mária, a négy évtizedes múlttal bíró civil szervezet elnöke is köszöntötte a megjelenteket, köztük Antal Györgyöt, a megyei kertbarát szövetség elnökét, valamint környékbeli kertbarát körök tagjait és vezetőit. A berhidai egyesület megújulását szimbolizálva egy jerikó rózsáját is elhelyezett a kiállított termények között, a nem mindennapi növényt a kertbarát kör legfiatalabb és legidősebb tagja, Reider Eszter és Bartos Imre öntözött meg. A jerikó rózsája érdekessége, hogy az első látásra száraz fűcsomónak tűnő növény, ha vizet kap: 10-20 perc leforgása alatt bezöldül, kinyitja ágait, így feléledve "tetszhalott" állapotából.

A kiállításon egyébként a kertbarátok rácáfoltak az aszályos időjárás miatt fanyalgókra, hiszen szemre is igen tetszetős zöldségeket és gyümölcsöket mutattak be a közönségnek, a több tucatnyi lekvár és ízletes csatni kóstoltatása pedig csak hab volt a tortán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!