Hírek

2012.09.19. 17:48

Miénk itt a tér

Zirc - Közel 113 millió forintból újult meg a Rákóczi tér és a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház. A belváros képét meghatározó fejlesztést szerdán adták át ünnepélyes keretek között.

Szabó Péter Dániel

A helyi védelem alatt álló, közel 11 ezer négyzetméteren elterülő Rákóczi tér korábbi állapotában már nem töltötte be a neki szánt szerepet. A legutóbb 1982-ben társadalmi munkában felújított területről hiányzott a biztonságos játszótér és sportpálya, a fák és a növények revitalizálására volt szükség, s mivel a belvárosi tér kapcsolja össze a turisztikai szempontból komoly jelentőséggel bíró nevezetességeket, a gyalogos közlekedési utak korszerűsítése is időszerű volt. A 90 százalékos támogatottságú pályázaton nyert pénzből a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház felújítására is jutott.     

- Jelentős változáson ment keresztül az elmúlt tíz évben a város főtere. Sorra szépültek meg az itt található épületek, csupán a Reguly múzeum tűnt egyre elhanyagoltabbnak. Az Új Széchenyi Tervben nyert közel 100 millió forintos uniós támogatás erre is megoldást jelentett, hiszen megújult a műemléki védettség alatt álló főépület és hozzá csatlakozó alkotóház homlokzata, új nyílászárókat építettünk be, s a tetőhéjazat cseréje is megvalósult - számolt be a fejlesztés részleteiről Ottó Péter polgármester a projekt ünnepélyes zárórendezvényén, amelyet a rossz idő miatt nem a téren, hanem a Reguly múzeumban tartott az önkormányzat. Ottó Péter hozzátette, a ciszterci apátsággal közös pályázatuk révén a Rákóczi tér másik fele is megújulhat.

Ha befejeződik a tér felújítása, nemcsak a város, hanem a megye egyik gyöngyszeme is lesz Zirc belvárosa, méltatta a projektet Talabér Márta, a térség országgyűlési képviselője, aki köszöntőjében kiemelte, az ilyen beruházások segíthetnek abban, hogy a település igazi turisztikai központtá váljon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!