Hírek

2012.09.10. 17:44

Mit akar a Jobbik? - Politikai területfoglalás zajlik?

Veszprém - Rendben lezajlottak a szombati demonstrációk a megyeszékhelyen, nem történt rendbontás, nem volt kirívó eset - tudtuk meg a rendőrségtől.

Halmos György

A Magyar élet menete rendezvénnyel kapcsolatban kerestük Kovács Rajmundot, a Jobbik veszprémi elnökét, aki arról tájékoztatott, hogy szerdán sajtótájékoztatón értékelik a rendezvényt. Lapunk munkatársai a helyszíneken annyit tapasztaltak, hogy a félelmekkel ellentétben a demonstrációt nem kísérte atrocitás, fegyelmezetten, ha úgy teszik, katonás rendben zajlott az esemény. A résztvevőket, a menetet, a szónokokat még bekiabálásokkal sem zavarták meg.

A Világos Veszprémért Mozgalom központi, a Budapest út bevezető szakaszánál tartott szombat délelőtti ellendemonstrációján vett részt Melhárt Dávid, aki közösségi oldalon szerzett tudomást a rendezvényről.

- Azért vagyunk itt, mert elegünk van abból, hogy  szélsőjobboldali csoportok gyakorlatilag mindent megtehetnek, szabadon masírozhatnak. Nem kérünk az ilyen nemzetépítésből - hangsúlyozta. A végzős politológus fiatalember úgy fogalmazott: elhiszem, hogy a Magyar élet menetét valóban a kizsákmányolás, a migráció, a jövő féltése miatt hirdette meg a Jobbik, de láttam már több vonulásukat is, azok bizonyos etnikumok és vallási csoportok számára félelemkeltőek, sértőek.

- Ezeket a csoportokat nem lehet kirekeszteni, mert ők is a magyar nemzet részei - tette hozzá. Azon véleményének is hangot adott, hogy a problémák nem etnikaiak vagy vallásiak, hanem gazdasági és szociális jellegűek. Az már más kérdés, hogy etnikailag szegregált csoportok is vannak közöttük - tette hozzá.

Melhárt Dáviddal vett részt az ellendemonstráción Somogyi Áron, aki édesapjától hallott a rendezvényről, és szintén a legnagyobb közösségi oldalon kapott meghívót a szombati rendezvényre.
 
- Azért vagyok itt, mert mindenfajta etnikai, származás alapú kirekesztést elítélek, minden felelősségteljes demokratának ez ellen fel kell lépnie. Szeretnénk, ha sokaknak jó példával szolgálnánk - mondta a fiatalember.

- Optimista vagyok és hiszek benne, hogy a magyar társadalom nagyobb része nem osztja az ő nézeteiket. A többség inkább megfélemlítve érzi magát, vagy politikailag teljes apátiában vannak. - Jogunk és kötelességünk felemelni a szavunkat, ha nem értünk velük egyet.

A mozgalom a színházkertben rendezett megemlékezést szombaton, ahol fehér virágokat helyeztek el a köztársasági elnökök fáinál.

- Nem tartható, hogy a gyűlölet ennyire elharapózzon az országban. Ezt már Vámos Annamária mondta, aki részt vett a mozgalom ellendemonstrációjának zárórendezvényén. Úgy gondolja, hogy mivel a Jobbik az erődemonstrációval sokakban  félelmet kelt, ezért megfelelő válaszlépés, ha megmutatják, az őket ellenzők többen vannak.

- Nem lehet arról nem tudomást venni, hogy félelemben tartanak embereket, nem lehet arról nem tudomást venni, hogy származásuk alapján ítélik meg őket.

 

 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!