Hírek

2012.09.12. 17:09

Vételi ajánlatot tesz az állam a Bakonyi Erőműnek

Ajka/Budapest - A kormány megtárgyalta a Mal Zrt.-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését közölte szerdán a Kormányszóvivői Iroda.

Munkatársainktól

Szerző: Tremmer Tamás, Szijártó János


A tájékoztató szerint kiemelt kérdésként kezelik az érintett munkahelyek megőrzését, valamint a térség fűtésének biztosítását, éppen ezért amellett, hogy a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlattal is él a Bakonyi Erőmű felé. Mindezt Ékes József ajkai országgyűlési képviselő is megerősítette lapunk érdeklődésére.

Hangsúlyozta, hogy a végleges megoldás, az ügy megnyugtató módon történő rendezése csupán napok kérdése. A dolgozók, a városban és a környékén élők megnyugodhatnak, sem a munkahelyeket, sem a téli időszakban esedékes fűtést nem fenyegeti veszély az állami szerepvállalásnak köszönhetően.


Lapunk az ügyben szerette volna megszólaltatni Németh Frigyest, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatóját, de késő estig nem sikerült elérni. A Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán a Naplónak azt hangoztatta, hogy minden megoldásban közreműködnek, amely a munkahelyek megtartásához szükséges. Ugyanakkor kifejtette, ehhez a bankkonzorcium és a beszállítók teljes együttműködésére is szükség van.

Az előzményekről tudni kell, hogy Mal Zrt.-nél és beszállítóinál lévő munkahelyek megmentését kérte a kormánytól a Vegyipari Szakszervezet (VDSZ) és tagszervezete, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet kedden. A mintegy hatezer aláírással ellátott petíciót az érdekképviseletek Giró-Szász András kormányszóvivőnek, illetve a parlamenti pártok frakcióinak adták át. A petícióból is kiderül, hogy a Mal Zrt. ma még több mint ezer dolgozót foglalkoztat.

A beszállítói körrel együtt mintegy 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán a vállalatra kiszabott 135 milliárd forintos környezetszennyezési bírság miatt. Ezzel együtt még a Bakonyi Erőmű Zrt. felé is felhalmozott mintegy másfél milliárd forintnyi tartozást. A erőmű azonban nem k épes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét. A patthelyzetet az állam szerepvállalása oldhatná fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!