Hírek

2012.10.09. 04:56

Adjunk-e osztálypénzt és mire?

Veszprém megyei körkép - Van, akinek megterhelő havonta befizetni ezer forint osztálypénzt, különösen a többgyermekes családoknál okozhat ez gondot.

Munkatársainktól

A pedagógusok sem szívesen kezelik az osztálypénzt, mert szóbeszédekre adhat okot. Előfordult, hogy a tanár nem tudott elszámolni a pénzzel, és Facebookon üzent a diákoknak, vigyenek több pénzt a kirándulásra, mert utólagos befizetés lesz. Az ombudsman szerint törvény tiltja, hogy osztálypénz befizetésére kötelezzék a szülőket.

Önkéntes alapon, ha megszavazzák, nem tilos osztálypénzt fizetni. Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, mire fordítható ez az összeg.

A pápai általános és középiskolákban az osztálypénz öszszege, kezelése megbeszélés tárgya a szülők és az osztályfőnök között. Az alsó tagozatban pár száz forint, és az esetek többségében tisztálkodási szerekre (folyékony szappan, papír zsebkendő stb.) fordítják. Az iskolaév végi maradékból pedig kipótolják az osztálykirándulás-pénzt. A középiskolában már havi egy-kétezer forintról van szó. Itt jellemző, hogy a pedagógusok általában ódzkodnak az osztálypénz kezelésétől, ezért általában egyik vagy másik szülő nevén, jó esetben elkülönített számlán kezelik. Felhasználása is sokrétű, a közös kirándulástól a ballagási előspórolásig terjed.

A veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban az osztálypénz mennyiségéről a szülők közösen döntenek a szülői értekezleten. Szarka László, az iskola igazgatója elmondta, az esetek többségében az osztálypénznek külön bankszámlaszámot nyitnak, amit egy szülő kezel, ide utalják az osztálykirándulás, illetve a cserediákprogram külföldi utazásának részleteit.

Strang Lászlóné, az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy intézményükben a szülők döntik el, szednek-e osztálypénzt. – Általában szoktak begyűjteni, ezt a szülői munkaközösség képviselői oldják meg minden osztályban. Nagyrészt havonta szedik a szülőktől a 300–500 forintot. A pénz nagy része a kirándulásra kell, ezenkívül a ballagó osztályok ebből vehetik meg a tarisznyákat vagy nyakkendőket.

– A szülői közösségek dönthetnek bizonyos közös célok támogatásáról. Azonban a pénz jogszerű és legális kezelése egy újabb problémát vet fel – mondta Bajner Imre. A Tapolcai Általános Iskola igazgatója szerint a megnyugtató megoldást alapítvány létrehozása jelentené. Az önkéntes alapon történő befizetésekkel ebben a formában már teljesen legálisan lehetne támogatni bizonyos meghatározott célokat, akár tanulmányi kirándulást, nyelvvizsgát vagy más egyéb, oktatással összefüggő tevékenységet.


Olvasóink véleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!