Hírek

2012.10.03. 09:09

Állagmegóvás a Ramasetter háznál

Sümeg - Állagmegóvási munkálatokat végeznek a Ramasetter háznál Sümegen, tájékoztatta a Naplót Rátosi Ferenc.

Szijártó János

A sümegi polgármester elmondta, hogy a rendbe hozták, javították a falakat és a tetőt, most már csak a festés van hátra. - Most a legszükségesebb karbantartás munkálatok elvégzését terveztük be, hiszen folyamatban van egy jelentős, mintegy 150 milliós nagyságrendű pályázat előkészítése is. Ezt rövidesen beadjuk és pozitív elbírálás esetén megszépülhet a műemléképület. Szeretnénk felújítani, korszerű és takarékos energetikai rendszerrel ellátni a Ramasetter házat. Mivel műemlékről van szó, a költségek magasabbak, de Ramassetter Vince szülőháza olyan örökség, amelyet ápolnunk, őriznünk kell - hangsúlyozta Rátosi Ferenc.

Ramassetter Vince Kőszegen és Győrött járt iskolába, majd folytatva a Németalföldről betelepült apja mesterségét, ő is kékfestő lett. Később áttért a szőlőtermesztésre és a borkereskedelemre, amelyhez kádárműhelyt tartott fenn. 1848-ban Sümeg polgármesterévé választották, az iparostanoncok oktatására, majd egy reáliskola támogatására hozott létre alapítványt. Iskolát, óvodát alapított, vagyona nagy részét Sümegre hagyta. A városban általános iskolát és utcát neveztek el róla. Egész alakos bronzszobra, Istók János alkotása, a város központjában áll. Szülőháza egyfajta szimbólum is, ami különösen fontos a utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!