Hírek

2012.10.28. 16:25

Felkészültek a télre - Nappali melegedő reggeltől estig

Veszprém - Megérkezett a hideg idő a hét végén, néhol havas esővel. Nem lehet tovább a szabad ég alatt élni. A rendőrség és a hajléktalanokat segítő szervezetek is felkészültek a télre.

Halmos György


A megyei főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a közterületeken élő hajléktalan személyeket fenyegető veszélyre. A kihűlés megelőzése érdekében a szolgálatot teljesítő rendőrök gondoskodnak a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalanok elszállíttatásáról, adott esetben felvilágosítást adnak a karitatív szervezetek szolgáltatásairól és elérhetőségeiről.
A hideg nem csak a fedél nélkül élőket veszélyezteti, hanem a falvakban élő időseket is, akiknek életkörülményei sok esetben nem megfelelőek.
A tragédiák megelőzése érdekében a helyi rendőri szervek a karitatív szervezetekkel közösen, polgárőrök bevonásával rendszeresen figyelik a falvak idősek lakta utcáit, valamint a nagyobb közösségektől távol eső tanyákat.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának intézményvezetője arról tájékoztatott, hogy az intézmény nappali melegedője november elsejétől már reggel fél kilenctől nyitva lesz. Így a nappali melegedő, ami délután hatig, illetve az éjjeli menedékhely, ami hattól reggel nyolcig működik, tulajdonképpen 24 órán keresztül elérhető a rászorulók számára. Szaller Péter szólt arról is, hogy fokozzák az utcai szolgálat aktivitását, a telefonos bejelentésekre gyorsabban tudnak reagálni. November 5-től kezdi meg működését az úgynevezett alacsony küszöbű ellátás, amit általában azok vesznek igénybe, akik vagy alkoholos állapotuk miatt nem mehetnek be, vagy nem akarnak bemenni az éjjeli menedékhelyre. Tavaly 20-25 személy vette igénybe ezt a szolgáltatást. Az intézményvezető elmondta, hogy az éjjeli menedékhelyen 42 személyt tudnak befogadni, de a férőhelyek számát 62-re tudják bővíteni, sőt hosszan tartó, komolyabb lehűlés esetén még további rászorulókat s be tudnak fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!