Hírek

2012.10.05. 17:19

Lecsengett a szarvasbőgés

Káptalanfa-Sárosfő - Felemás eredményeket hozott a szarvasbőgés időszaka a Bakonyerdő Zrt.-nél. Az elejtett gímbikák száma nőtt, a trófeák átlagsúlya viszont csökkent.

Tremmer Tamás

A szarvasbőgés immár véget ért. A Bakonyerdő Zrt.-nél többéves hagyomány, hogy az időszak végeztével számot adnak a szeptemberi tevékenységükről, s közszemlére bocsátják a trófeákat. A mustra helyszíne ezúttal is a devecseri erdészethez tartozó sárosfői vadászház volt, amit vadásztársak, vendégvadászok és szakmabeliek jelenlétében pénteken tartottak.

Az előzetes várakozásokat felülmúlva sikerült a szarvasbőgés, ugyanis sikerült túlszárnyalni terveinket, mondta Varga László vezérigazgató. A Bakonyerdő Zrt. területén szeptember elejétől a trófeaszemle napjáig 208 gímbikát lőttek, ami hússzal több, mint a tavalyi adat, de magasabb az elmúlt hat év 150-160-as átlagánál is. Mindezzel eleget tettek a tulajdonos (állam) elvárásainak. A sárosfői mustrán 113 agancsot állítottak ki.

Korn Ignác vadgazdálkodási osztályvezető arról beszélt, hogy az idei szeptember - akárcsak az elmúlt években - nehézkesen, nyögvenyelősen indult. Az aszály és a forró nyár jelentősen befolyásolta a gímszarvasok nászát. Az igazi bőgést a szeptember 12-ei hidegfront után lecsillapodó szél hozta el. Ez nagyon intenzív időszak volt az erdészeteik számára, olyannyira, hogy szeptember 25-e után mindössze hat bikát tudtak lőni.

A szarvasbőgés időszakában 20 vendéget fogadtak, legtöbbjük Ausztriából és Né- metországból érkezett, de Európa több országából is érkeztek hozzájuk vadászok, mi több, az Egyesült Államokból is. A hazai vendégvadászok száma azonban sajnálatos módon stagnál.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!