Hírek

2012.10.04. 11:17

Műalkotások a-tól z-ig pápai otthonokból

Pápa - Az már előfordult a Somogyi galéria sokéves működése alatt, hogy magángyűjteményből válogatott tárlat várta a művészetkedvelőket. Olyan is történt, amikor egy bizonyos pápai alkotó (pl. Bíró Károly) műveit gyűjtötték össze a lakások faláról. A mostani elképzelés azonban mindenképpen formabontó.

Nagy Imre

Az ötlet gazdája Heitler László festőművész, művészeti író, aki értő szemmel választotta ki a kínálatból a kiállításra illő műveket.

- Sok évvel ezelőtt szokás volt, hogy a pápaiak festményeket vásároltak, erre ma már alig van példa. A magántulajdonban lévő, kölcsönbe kapható, jó képzőművészeti alkotásokból válogattam, nem kevés és igen dús az anyag - fogalmaz a festőművész, aki a tárlat rendezését is magára vállalta. - Máskor úgy hoztunk alkotásokat egy-egy alkalomra, múzeumból, gyűjteményből, műteremből szedtük össze, és ezeket ilyen szemmel is nézte a közönség, ahogyan az természetes. A Műalkotások pápai otthonokból című, vasárnap délelőtt itt a galériában nyíló kiállításra viszont kölcsönkértük és kaptuk is a jobbnál jobb alkotásokat. Tudom, hogy a diszkréció ebben az esetben fontos, azt is meg kell jegyeznem, hogy harminc évvel ezelőtt más lett volna a dolog. Nyugodtan kiírhattuk volna a kép alá, hogy az kinek a tulajdona. Ez ma sajnos felhívás volna keringőre. Ezért belső használatra komplett műtárgyjegyzék készül, ám katalógust nem adunk ki. Igaz, ennek anyagi okai is vannak - tájékoztatott a tárlat rendezője.

Azt is megtudtam tőle, hogy a kiállítás anyaga a magyar művészetnek elsősorban a 20. századi festészeti, szobrászati, grafikai anyagából összehozott, igen gazdag válogatás lesz, vitán felül állóan művészi rangú alkotásokkal.

- A tervezéskor Horváth Lajos festőművész megkérdezte tőlem: - Na és kiknek a művei lesznek a tárlaton? Kapásból azt feleltem: Aba-Novákól Zádor Istvánig. A leghíresebbek: Borsos Miklós, Bernáth Aurél, Bene Géza, Gadányi Jenő, Szőnyi István, Vasarely, Korniss Dezső, Szántó Piroska, és sokan mások. Mellettük a művészeti életnek a másod-, harmad vonalából, sokszor semmivel sem gyöngébb alkotók művei - ismertette a gazdag kínálatot a festőművész. Kis idő jutott, hogy körülnézzek a falakon, illetve a fal mellett elhelyezett festmények, metszetek közt. Némi segítséggel egy Munkácsy-virágcsendélet is felfedeztem, de nem csupán ez kínál élvezetet a megnyitón résztvevő művészetbarátoknak.

Stílus, kor, színek és kompozíció

- A rendezési elv? - kérdez vissza mosolyogva Heitler tanár úr. - Az, hogy jó legyen a kiállítás. Persze számít a stílus, a kor, a kompozíció - mondja festménnyel a kezében, amit éppen egy másik helyére tesz. Alakul, változik, él az anyag, amíg minden a falakra kerül. Némi segítséggel egy Munkácsy-virágcsendélet is felfedeztem a metszetek közt, de nem csupán ez kínál élvezetet a vasárnapi megnyitón résztvevő művészetbarátoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!