Hírek

2012.10.14. 18:39

Órák, ékszerek, divatok

Pápa - Nyolcadik alkalommal rendezték meg a városban A megtalált idő elnevezésű órakiállítást és börzét. A kezdetben a Somogyi galéria falai között tartott rendezvény hamar kinőtte a helyszínt, az utóbbi néhány évben már a Tarczy iskola aulája fogadja a kiállítókat.

Nagy Imre

A regionális, sőt országos jelentőségűvé vált kiállítás szombaton délelőtt tíz órakor nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, akiket Unger Tamás alpolgármester üdvözölt. A szervezők - a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, Böröczky Jenő és Balogh István órásmesterek - a tizennégy óraforgalmazó cég és a börzén résztvevő közel húsz gyűjtő mellett számos szórakoztató programról is gondoskodtak. A pápai kiállítás hagyománya, hogy egy-egy nagy óragyártó cég legfrissebb fejlesztését mutatja be. Idén a baseli órakiállítás díjnyertes órája mutatkozott be. A látogatók szavazhattak a legszebb férfi- és női karórára, illetve a legszebb standra is.

A kiállítás több száz órája közt számos kuriózum is akadt. Az egyik japán cég fennállásának százharmincadik évfordulójára elkészítette az asztali "meditáló szamuráj" órát, amelyben a harcos szimbólumok - a kard, a páncél, a sisak - fedezhetők fel. Kétségkívül ez volt a kiállítás legdrágább órája, kilenc- és fél millió forintot ér. Emellett megfigyelhető volt az óragyártók újabb törekvése is: ma a letisztult formák jellemzik az óraipart.

Az érdeklődők láthattak még gyönyörű, hollóházi alapanyagból készült, festőművészek által festett, magyaros motívumú ékszereket, egy 1914-ben készült, ma is működőképes toronyóra szerkezetet Kovács Jenő székesfehérvári órásmester gyűjteményéből, gyémántokkal kirakott órákat, régiségeket, érdekes, izgalmas időmérő szerkezeteket. A programot töréstesztek színesítették, a küzdősportok képviselői próbálták ki néhány óramárka tűréshatárait. Szombaton díjazták azt az előzetesen kiírt gyerekrajz pályázatot, aminek témája természetesen az óra, az idő volt. Vasárnap zárásként a kiállítás díjait adták a legjobbaknak.

A rendezvény fővédnöke dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára volt, aki maga is gyűjtője az óraritkaságoknak. Mind a szervezők, mind a kiállítók elégedettek voltak a rendezvény látogatottságával: a két nap alatt több száz érdeklődő fordult meg a Tarczy iskola aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!