Hírek

2012.10.09. 04:44

Vége a játéknak - Betiltották a félkarú rablókat

Veszprém - Alkotmánybírósághoz fordul a szerencsejáték-szövetség, üzletbezárás, munkanélküliség lesz a következménye szerintük a pénznyerő gépek betiltásának.

Munkatársunktól

Az alapvető jogok biztosához és az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Szerencsejáték Szövetség a nyerőgép iparág vállalkozói és dolgozói nevében, ha az államfő aláírja a törvényt – tudtuk meg a szövetség Naplóhoz eljuttatott közleményéből hétfőn.

Az illetékesek szerint a betiltás miatt jelentős adókiesés várható, megyénk játékgépgyártó cége, valamint a megyei Kisosz is élesen bírálta a gyors kormányzati döntést. A vendéglátóhelyek véleménye eltérő.

Elfogadhatatlan lépésnek nevezte a játékgépek betiltását Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke. A kormányzati magyarázat szerint nemzetbiztonsági kockázatot hárítottak el. Ha így van, keressék meg a felelősöket, de mindenkit ne büntessenek, ugyanis ez a terület negyvenezer embernek adott kenyeret – fogalmazott az elnök. Hozzáfűzte: a tiltás érzékenyen érinti Veszprém megyét, hiszen itt jelentős játékgépgyártó cég működik, másfelől a Balatonon télen biztosabb megélhetést adtak az üzemeltetőknek és az alkalmazottaknak a gépekkel is felszerelt vendéglátóhelyek.

A szövetség kedd délután közleményben tájékoztatta a Naplót lépésükről. Ebben egyebek mellett azt közölték, kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy életbelépése esetén állapítsa meg a jogszabály alaptörvény- ellenességét, semmisítse meg azt, mivel számos ponton sérti az Alaptörvényt. Emellett panaszukkal az alapvető jogok biztosához is fordulnak. Abban bíznak, hogy az államfő nem írja alá az alaptörvénnyel ellentétes jogszabályt. Szerintük az érintett állampolgárok megélhetéshez, munkához való joga sérül a jogszabály megjelenésével, ezért a szövetség úgy véli, az ombudsman haladéktalanul köteles eljárást indítani.

– Több mint egy éve vegetálunk csakúgy, mint az összes, szakmánkhoz kapcsolódó cég. Vártuk, hogy a kormány tavalyi törvénymódosítása értelmében az adóhatóság által on-line ellenőrizhető pénznyerő játékautomaták gyártásával, üzemeltetésével újrakezdhessük a tevékenységünket. A vendéglátóhelyek közül leginkább a tavalyi 500 százalékos játékadó-emelés miatt mára sokan bezártak vagy felélték utolsó tartalékaikat – mondta Bakacs Péter, a veszprémi Ring Games Kft. ügyvezetője.– Most úgy tűnik, feleslegesen tartottunk ki, mivel a parlament múlt héten újra módosította a szerencsejátéktörvényt, amelyben a vendéglátóhelyekről és a játéktermekből teljesen kitiltotta a pénznyerő automatákat. Így a jövőben kizárólag három koncessziós kaszinó működhet az országban, egy Sopronban, kettő Budapesten.

– Veszprém megyében körülbelül 500–700 olyan vendéglátóhely van, ahol pénznyerő automatát működtettek, és ezer körüli azoknak a száma, akik megélhetése ehhez a területhez kötődött. Az adókiesés becslések szerint országosan évi 70 milliárd forintra tehető. Egy biztos, ezt az összeget valahonnan pótolni kell – vélekedett az üzletember.


Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke kifejtette, rövid időn belül három csapás érte a vendéglátást: a dohányzási tilalom, a vásárlóerő drasztikus visszaesése és a nyerőgépek azonnali bevonása. Ezek után ne csodálkozzunk a következményeken, ha bezárnak a vendéglátóhelyek, főleg, ha bérlemények. A kolontári Németh Gizella már rég megszabadult a játékgépektől. Nem bánja a tiltást, mert üzletében úgy látta, sok családot taszított szerencsétlenségbe a játékszenvedély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!