Hírek

2012.11.13. 12:07

A csopaki jegyzőnek helye van a magyar irodalomban

Csopak - Tímár József nemcsak csopaki, hanem igazi magyar író, értékelte dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész egy, a napokban tartott könyvbemutatón a község egykori jegyzőjének munkásságát.

Győrffy Árpád

A nagy számú érdeklődő, köztük pápai, füredi irodalombarátok, kutatók, helytörténészek és persze a falu lakói előtt megtartott bemutatón Ambrus Tibor köszöntötte a hallgatóságot.

- Amikor községünk egykori jegyzőjének az írásaiba beleolvasattam, úgy éreztem, valódi ajándékot vehettem a kezembe. Nekünk, csopakiaknak azért is igazi különlegesség a kötet, mert megelevenednek benne a falunk hétköznapjai az 1910-1945 közötti időszakból - mondta a polgármester a faluban 40 éven át dolgozó, 1999-ben posztumusz díszpolgárrá avatott Tímár Józsefről.

A Pápán 1885-ben, még Tanczer néven született íróról és a kötet anyagának összegyűjtéséről a szerkesztő és egyben unoka, Steinhausz György mesélt. Tanczer József jó nevű pápai iparoscsalád gyermekeként iskoláit a pápai katolikus gimnáziumban kezdte, a veszprémi piaristáknál, majd ismét otthon, tanulmányait a református főgimnáziumban és a pesti egyetem jogi karán folytatta. Igaz, ez utóbbit végül nem fejezte be. Szülei eredetileg papnak szánták, de jegyző lett belőle. 1905-től Alsógörzsönyben, Nagyalásonyban, Pápakovácsiban és Füreden dolgozott, majd Csopak jegyzője lett.

Pápai és fővárosi lapokban megjelent novellák, versek és más írások mellett több regényt is írt. Az önkormányzat kiadásában megjelent Balatoni hangulat című kötet az író életpályájának bemutatása mellett novellákat, kritikai írásokat, verseket is tartalmaz.

Az életművet értékelő Praznovszky Mihály úgy vélte, hogy Tímár József sokkal több egy úgymond csopaki írónál. Jó író, akinek helye van a magyar irodalomban. Meghatározta az irodalmi világ, ami körülvette, de amíg a tehetsége engedte, nagyon tisztességesen, nagyon jól és szórakoztatóan ő maga is benne volt - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!