Hírek

2012.11.19. 12:46

Emlékmű a lovasiskolának

Nagyvázsony – Van a lovak külsejében valami, ami jobbá teszi az ember belsejét – ez mondat szerepel a Nagyvázsonyi Lovas Iskola szombaton felavatott emlékművén.

Varga Domokos Péter

Az avatáshoz kapcsolódva programsorozatot szervezett a PONTES Alapítvány. Délután két órától díszelgő lovas- és fogatos felvonulás járta be a falut. A menetben a Nagyvázsony-Nemesleányfalui Lovasiskola lovasai, fogatosai, a Salföldi Kopjások és a Radeczky Bandérium huszárjai vonultak. Az emlékmű leleplezésére a Városi dombon került sor.

Az ünnepélyes alkalom tiszteletére beszédet mondott Győrffy-Villám András, a Magyar Katonai Huszár Hagyományőrzők Egyesületének elnöke, Fábry Szabolcs, a PONTES Falusi Civil Mozgalom alapítója és dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. Győrffy-Villám András az egykori Nagyvázsonyi Lovasiskolát méltatatta. Felidézte, hogy a II. világháború után megalakult első lovas klubok közé tartozott, létrehozásában nagy szerepe volt Zákonyi Ferencnek, aki Veszprém megye idegenforgalmának kiemelkedő személyiségei közé tartozott. Az ő ötlete nyomán hozták létre az egykori Zichy kastélyban a lovas klubot, ugyancsak az ő nevéhez fűződik a nagyvázsonyi lovasjátékok 1962-ban történő beindítása is.



Fábry Szabolcs azt hangsúlyozta, Nagyvázsony a története folyamán nagyon sok mindent köszönhetett a lovaknak, többek között Kinizsi Pált, aki lovas vitézként kapta meg hőstetteiért Nagyvázsonyt, ahol kultúrát teremtett.

Minden nemesség a lótól származik – idézett egy latin mondást dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, majd szólt arról is, hogy a lovak a művészeket is megihlették.
A hajdani Nagyvázsonyi Lovas Iskola emlékművét a három szónok együttesen leplezte le – Győrffy-Villám András stílszerűen lóhátról.
Az ünneplők végezetül átvonultak a református templomba és a parókiára, ahol megtekintették a Lovak a Balaton-felvidék művészetében című kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!