Hírek

2012.11.06. 08:30

Félidőben - Megvontuk az eltelt időszak mérlegét Marton Béla polgármesterrel

Balatonfűzfő - Nincs többsége a testületben, de ellenszele sincs, a döntéseket az ügyek és városérdek szerint hozzák. Azt szeretnék, ha maradna valami közük az iskolájukhoz, noha ez sok pénzébe kerül a városnak. Örülnek, hogy nem tartoznak a füredi járáshoz, de elfogadják Balatonalmádit központnak. A választási ciklus félidei mérlegét vontuk meg Marton Béla polgármesterrel.

Varga Domokos Péter

- Független jelöltként nyerte el a tisztséget, a testületben nincs többsége. Nem gátolja ez a körülmény a hatékony munkában?

- Igazából van a testületben két ember, akivel együtt indultunk, egy szórólapon szerepeltünk, de ennek sincs jelentősége. Ügyenként, előterjesztésenként változik, hogy ki milyen álláspontot képvisel. Nincs többség és nincs ellenzék, de érzésem szerint ennek a lakosság, a választók szempontjából csak előnyei vannak. Nincs gőzhenger, ami átnyom minden döntést, így sokkal jobban érvényesül a helyi érdekek sokszínűsége.

- Van még egy specialitása a fűzfői testületnek, csak egy bizottsággal dolgozik. Ennek azonban - a törvényi rendelkezések szerint - nem lehet tagja a polgármester és az alpolgármester. Nem csúszik így ki a kezéből az irányítás?

- A korábbi három bizottságot az én javaslatomra szüntettük meg és alakítottunk ki egyetlenegyet a párhuzamosságok kiküszöbölése miatt. Ez három képviselővel és két külső taggal (szakértővel) működik. Mellettük neveztünk ki három tanácsnokot, a klasszikus munkafelosztás (fejlesztési, pénzügyi, humán) szerint. Mivel a bizottságban csak három képviselő dönthet - a polgármester és az alpolgármester csupán tanácskozási joggal van jelen -, a hétfős képviselő-testület szavazati arányát nem tudják meghatározni. Fontos és korrekt előkészítő munkát végeznek, döntéseik nagy részét el is fogadja a testület, de éppúgy előfordul olyan is, hogy más döntést hozunk.

- Milyen az anyagi helyzete a városnak? Mekkora súllyal nehezedik rá a gazdálkodásra a kötvénykibocsátás?

- A kezdeti 750 milliós kötvényből származó tartozás mára az árfolyam-növekedés miatt 1,6 milliárd forintra nőtt. Kezdetben havonta 40 milliót törlesztettünk, idén már 60-at. A kibocsátó bankkal folyamatosan tárgyalunk az átütemezésről, hosszú hónapok alatt sem sikerült még megállapodnunk.

- Évek óta tervezett nagyberuházásuk a Föveny strand felújítása. Van-e még rá fedezet, ha igen, mikor kezdődik el a munka?

- A kötvényből van rá fedezetünk, az érvényes testületi döntés után hamarosan elkezdődnek a szükséges közbeszerzési eljárások. Terveink szerint még az ősszel megindulnak a bontások, a jövő szezont már a felújított stranddal szeretnénk elkezdeni.

- Az Irinyi általános iskolát átveszi ugyan az állam, de a költségek jó része - az épületfenntartás, fejlesztés, rezsi és eszközbeszerzés - a balatonfűzfői önkormányzatnál marad. Hogyan látja, lesz rá fedezet?

-  Mindemellett még a technikai személyzet bére is minket terhel. A testület döntést hozott arról, hogy vállaljuk az üzemeltetést, mert azt szeretnénk, hogy maradjon valami közünk a nálunk működő iskolához, mert ezen túl is magunkénak érezzük. Ma már tudjuk, nem volt szerencsés a 2007-ben hozott döntés sem, amely a városban működő két iskolát összevonta. Október 1-jével azzal kellett szembesülnünk, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság megszüntette iskolánk sportiskolai finanszírozását. Az összevonás miatt csökken a beiratkozottak száma, előtte majdnem 320 gyerekünk volt, ma 265 van. Ha minden itteni óvodás itt iratkozna be, nem lennének létszám- és ebből következően finanszírozási gondjaink sem.

- Hogyan fogadta a testület az almádi járáshoz való csatlakozást?

- Ehhez kettős a viszonyunk. Minden adottságunk megvan hozzá, hogy önálló járási székhelyként működjünk, a környező községek többen is javasolták ezt, mi is kértük. Ha úgy tetszik, ebből a szempontból csalódás, hogy nem mi leszünk a járásközpont. De mi kezdeményeztük, hogy ne Füredhez tartozzunk, hanem egy Balatonalmádi központú já- ráshoz, ami földrajzilag sokkal előnyösebb. A városi hivatalból több feladat  és több munkatárs  a járáshoz fog átkerülni, nálunk körülbelül 25 fő marad csupán.

- Jelenthet az új helyzet létszámcsökkentést a fűzfői polgármesteri hivatalban?

- Jelenthet, de erről majd képviselő-testületi döntést kell hoznunk.

 

Költségcsökkentés  a művelődésben is 

A Nitrokémia nagyüzemi idejéből örökölt művelődési ház fenntartása évente 40 millió forintjába kerül a városnak. A testület azzal bízta meg a polgármestert, hogy vizsgálja meg a más formában történő működtetés lehetőségeit. Törvényi lehetőség ugyan lenne arra, hogy ezt a feladatot átruházzák egy egyesületre vagy egy magánszemélyre az ötmillió forintos állami normatívával együtt, de ebből az összegből még az előírt minimumkötelezettségek sem teljesíthetők. A költségcsökkentésre a jelenlegi szervezeti rendszer megtartása mellett is van lehetőség. A megyei könyvtárral terveznek együttműködési megállapodást, akik egymillió-kétszázezer forinttal járulnának hozzá a szakmai munkához. A ház jelenleg megbízott vezetővel működik, de a testület már kiírta a pályázatot, 2013 elején lesz új igazgatója az intézménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!