Hírek

2012.11.07. 07:49

Hitel nélkül gyarapodott Örvényes

Örvényes - Hitel nélkül, több mint 36 millió forintos saját erőből 80 milliós új intézménnyel gyarapodott a 171 lakosú balatoni község.

Győrffy Árpád

A korábbi kultúrház felújításával létrehozott Integrált Közösségi Szolgáltató Teret, az IKSZT-t szombaton adták át ünnepség keretében. Az eseményt köszöntő vendégek között volt dr. Bóka István országgyűlési képviselő és dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár. Ott volt a falu szinte minden lakója, sok üdülőtulajdonos és a környező községekből is sokan érkeztek.

Mint Huszár Zoltán polgármester elmondta, öt éve döntöttek a kultúrház felújításáról. Két éve elkészült az új orvosi rendelő, majd sikeresen szerepeltek az IKSZT-k kialakítására kiírt pályázaton. A megvalósítás közben felemelték az áfát, de a jól sikerült közbeszerzési pályázatnak köszönhetően mintegy 4,7 millió forinttal mégis kisebb lesz a teljes kiadás a tervezett 84,3 milliónál. A 30 milliós önrészt földterület eladásából fizették. A pénz 87 százaléka ment el az építkezésre, a maradékból a lebonyolítást és eszközök vásárlását finanszírozták. Az intézményben kapott helyet a könyvtár, klubszobák vannak a civil szervezeteknek, közművelődési programoknak, itt működnek a különböző tanácsadó szolgálatok is.

Első rendezvényként Zsolnai Tímea festményeiből rendeztek kiállítást és hajnalban záruló bált tartottak.

 

Huszár Zoltán az ünnepségen köszönte meg a korábbi családorvos, dr. Detreházy Károly munkáját, aki 44 éven át gyógyította a falu lakóit. A képviselők hálából elsőként neki adományozták község díszpolgára címet, amit oklevél mellett a falu címerét viselő arany pecsétgyűrű tanúsít. Az ünnepséget záró műsorban Kövi Szabolcs fuvolán, Koloszár Csilla és  Tímár András pánsípon játszott, fellépett a Koloska Senior Néptáncegyüttes, Egyed Katalin verset mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!