Hírek

2012.11.05. 20:40

Mi legyen a lehullott falevéllel?

Veszprém - A napokban számos "őszi" kérdéssel ostromolták olvasóink a szerkesztőséget, mint például a lomtalanítás, avareltakarítás. Göttlinger László, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató vezérigazgatója válaszolt a kérdésekre.

Gombás Gabriella

- Veszprémi olvasóink a Viktor Hugo és a Nárcisz utcából panaszkodnak, sokallják az avart és keveslik az utcák takarítását. Továbbá azt kérdezik, miért nem kapnak műanyag zsákokat az őszi hulladék elszállításához?

- Az avar gyűjtése folyamatos, erről a járókelők bármikor meggyőződhetnek. A munka üteme a lehullott lomb mennyiségétől és a megtisztítandó területek nagyságától függ, s nem pár nap alatt zajlik. Jó tudni viszont, hogy a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló önkormányzati rendelet szerint családi házas övezetekben a járda és a ház előtti zöldterületek gondozása a lakók feladata, ahogy az ott képződő lombhulladék gyűjtése is - magyarázza a VKSZ igazgatója. - A hulladékszállítás díjába a hulladékgyűjtő zsákok ára nincs belekalkulálva. Amennyiben igény mutatkozna arra, hogy zsákokat adjunk a gyűjtéshez, csak új szemétszállítási díjszabás kialakításával lenne rá lehetőség.

- Elszállítja a közüzemi szolgáltató az összetakarított őszi avart?

- A lomtalanítással ellentétben a gyűjtés kizárólag előzetes bejelentkezés alapján történik, pénteki napokon 11 óra és 18 óra, valamint szombat 8 óra és 15 óra között. Azok, akiknek a hétvégi időpontok nem felelnek meg, a hét bármelyik napján, nyitvatartási időben bevihetik zöldhulladékukat a VKSZ hulladéklerakó telepére, ahol térítési díj nélkül átvesszük.

- A fenti városrész lakói panaszkodnak, hogy a berkenyefák gyümölcse ilyenkor valóságos cefreréteget produkál a porták előtt. Nem lehetne-e a fát idejekorán megmetszeni, hogy ne legyen szottyosodó berkenye?

- A gyümölcsöt termő fákat nem lehet metszéssel úgy alakítani, hogy ne teremjenek.

- Idén miért nem lesz őszi lomtalanítás, amikor ezt igényelné a lakosság?

- A lomtalanítást társaságunk az önkormányzatok helyi rendeleteivel összhangban, velük egyeztetve végzi. Veszprémben a települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos, közszolgáltatásról szóló közgyűlési rendelet értelmében az őszi lomtalanítást a zöldhulladékgyűjtés váltja fel, míg a tavaszi lomtalanítás változatlanul megmarad. A rendelet így fogalmaz. Vidéki településeken régóta egy lomtalanítást végzünk önkormányzati igény szerint.

- Addig is mi tévők legyünk a kidobandó háztartási gépekkel például, amiket most már a társasházak folyosójára sem tehet ki büntetlenül az ember?

- Ha elektromos berendezésről van szó vagy akár gáztűzhelyről, amelynek elektromos berendezése is van, társaságunk minden hónap utolsó keddjén házhoz menő gyűjtést szervez, és elszállítja.

 

Őszi hulladék begyűjtéséhez a hulladékkezelési ügyfélszolgálaton lehet bejelentkezni, személyesen, telefonon, illetve e-mailben csütörtökönként 12 óráig. Meg kell adni a nevet, címet, telefonszámot és az átadni kívánt zöldhulladék hozzávetőleges mennyiségét. A VKSZ munkatársai a zöldhulladékot műanyag zsákokba összegyűjtve, a nyesedéket kötegelve veszik át - csak személyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!