Hírek

2012.11.09. 18:45

Zsidósága miatt ölték meg - Radnóti példája nekünk szól

Szentkirályszabadja - A Bori noteszben így kezdődik a bejegyzés: "Ez a könyvecske Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza". Mindkettő igaz volt: magyar is volt, meg költő is.

Varga Domokos Péter

Maga Radnóti Miklós írta a bejegyzést annak a kis kötetnek az első oldalára, melybe élete utolsó verseit írta. Melyet aztán csak holta után találtak meg, amikor Abdán a tetemét kihantolták – idézte fel a közismert mozzanatot Radnóti Miklós érthetetlen, máig feldolgozhatatlan haláláról Prasznovszky Mihály. Az irodalomtörténész a Világos Veszprémért Mozgalom által a fasizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napján, a Radnóti emléktáblánál tartott megemlékezésen mondott beszédet. Hiába volt magyar költő Radnóti Miklós, a fasizmus tombolásában a zsidó felekezethez való tartozása miatt kellett meghalnia.

Praznovszky Mihály látható döbbenettel mondta el, nem hittük, nem hihettük, hogy lesznek majd olyan magyar emberek, akik újra akarják majd indítani a Bori menetet. "Akik azt hiszik, hogy ők jó emberek, csak egy kicsit fasiszták... Nincs kicsit fasiszta, csak fasiszta van, aki valahonnan a mélyből előveszi a már kiveszettnek hitt indulatokat" – intett a szónok.

Az a dolgunk, hogy felébresszük a mindannyiunkban ott szunnyadó, emberséghez méltó értelmet szendergéséből – fogalmazott a megemlékezés másik szónoka, Vári György irodalomtörténész. Megrendülten vallott arról, mennyire jó volna, ha pár hete megszületett fia jámbor zsidóként, büszke és öntudatos magyar patriótaként itt tudna élni, velünk, egész életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!