Hírek

2012.12.04. 16:28

A végsőkig is elmegy a működtető a Liliomkert piacért

Káptalantóti - A Liliomkert piac tulajdonosa ígéretet kapott a helyzet megoldására, ami újabb esélyt ad a sokak által kedvelt ökopiac további működésére.

Szijártó János

Lejárt a Földhivatal által szabott utolsó határidő, november harmincadikával vissza kellett volna állítani a szántó művelési ágat a Liliomkert piac helyén. Harmathy Ildikó biológus-mérnök, a termelői és kézművespiac ötletgazdája és működtetője lapunknak elmondta, még mindig bízik a józan ész győzelmében, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól vár segítséget.

Harmathy Ildikó szerint az ügy messze túlmutat a káptalantóti piacon (Fotó: Gáspár Gábor)


Harmathy Ildikó elmondta, kérte a hatályos természetvédelmi törvény betartását, valamint a földtörvény ez alapján történő normakontrollját. Hozzátette, ígéretet kapott a helyzet megoldására, ami újabb esélyt ad a sokak által kedvelt piac további működésére.

- Ez az ügy messze túlmutat a káptalantóti piacon, itt tulajdonképpen a magyar élelmiszer-termelésről és az őstermelőkről van szó. Miért baj az ma hazánkban, ha egy gazdaságos termelői piachálózat alakul ki? Az évek óta húzódó, ez idáig végleges megoldás nélkül maradt ügyről levélben tájékoztattam az Országgyűlés elnökét és a köztársasági elnököt is. Kértem a földtörvény természetvédelmi törvény szerinti normakontrollját. Úgy gondolom, a természetvédelmi törvény értelmében 1996 óta minden közérdekű döntést természetvédelmi normakontrollnak kellett volna alávetni - hangsúlyozta Harmathy Ildikó, majd hozzátette, hogy a jelenlegi földtörvénytervezettel is gondok vannak, hiszen a termőföldnek nem a tulajdonlását, hanem a használatát kellene szabályozni.

 

A Liliomkert piac eldugott zegzugaiban csupa hangulatos dolgot, régiséget is fel lehet fedezni (Fotó: Gáspár Gábor)

Harmathy Ildikó kifejtette, hogy véleménye szerint a földtörvénynek igazodnia kellene a természet védelméről szóló törvényhez úgy, hogy az valóban a társadalom érdekeit szolgálja.

- Mit sem von le a törvény hatályából, hogy betartása érdekében immár tizenhat éve nem történt intézkedés. A Liliomkert piacának működtetése miatt kirótt természetvédelmi bírság kapcsán elővett törvény egyértelműen fogalmaz, ám a természeti érték fogalma valahogy félreértelmeződött az idők során, ahogy sok más érték megítélése hazánkban. A legfőbb természeti érték természetesen mi magunk vagyunk, emberek, akik a törvényt azért alkottuk, hogy a természeti értékeket, beleértve az embert is, csak olyan mértékben vegyük igénybe, hogy a működésük szempontjából alapvető természeti rendszerek és azok folyamatainak működőképessége fennmaradjon. Azaz, folyamatosan legyen tiszta levegő és víz, megfelelő táplálék és lelki béke, nekünk éppen úgy, mint majd unokáinknak. A természet védelme azt követeli, hogy össztársadalmi érdekek érvényesüljenek, a társadalomnak pedig az az érdeke, hogy egészséges élelmiszerhez jusson a multinacionális áruházláncok költséges rendszere helyett, egészségmegőrzést kapjon egészségügy helyett és megélhetést adjon a mára kiüresedett, munkahelyteremtéssel összefüggő szólamok helyett. A mi termelői piacunk jelenlegi helyzete a felsoroltak figyelembevételével valahol az egész társadalmat érinti, és ezért hajlandó vagyok elmenni a végsőkig - fogalmazott  kérdésünkre Harmathy Ildikó.

A turisták ezreit vonzza a zsibvásár

A Balaton-felvidék egyik leghíresebb piaca a Liliomkert. A káptalantóti biopiacon minden kapható őstermelőktől, mi szem-szájnak ingere. Vadregényes a turisták ezreit vonzó zsibvásár. Itt lehet együtt lenni, nézelődni, régiségeket, könyveket, kézműves termékeket  venni, miközben szól a zene. Lehet finomakat enni, inni, és találkozni érdekes emberekkel. A jó hangulat miatt a Balatonnál nyaraló turisták is sokan felkeresik a piacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!