Hírek

2012.12.18. 14:07

Nevek, arcok nyilvánosságáról a médiában

Balatonalmádi - Jelentősen megnehezítik a sajtóban dolgozók munkáját a személyiségi jogok védelmével foglalkozó egyes szabályok és az azokkal kapcsolatos bírósági döntések, derült ki többek között a Korrektúra című konferencia zárónapján.

Győrffy Árpád

A közmédiában dolgozók hagyományos éves tanácskozásának egyik keddi beszélgetésén szerkesztők, ügyvédek vitáztak egymással és dr. Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság elnökével a különböző közfeladatokat ellátó személyek nevének, képének nyilvános szerepeltetésével kapcsolatos anomáliákról. Különösen a rendőrök, tűzoltók, mentősök képének esetleges mutatásával kapcsolatban fogalmazódtak meg ellenvélemények, de a politikusok és más közszereplők, vagy a fiatalkorúak szerepeltetése is rejthet veszélyes csapdákat a médiában dolgozók számára. Megoldás nem születhetett, de a problémákat világosabbá tették.

Péterfalvi Attila (balról) és Pach Ferenc, az MTI főszerkesztője a személyes adatok védelmével foglalkozó vitában (Fotó: Győrffy Árpád)

A konferencián zárszót mondó Belénessy Csaba, az MTI távozó vezérigazgatója, a konferencia szakmai tanácsadója úgy vélte, nagyon hasznos volt a közszolgálati médiában dolgozóknak, de akár a kereskedelmi csatornák munkatársainak is, hogy egyes problémás területekre koncentráltak az érintett szakemberek meghívásával. Így például sokat segíthet a további munkában a dr. Péterfalvi Attilával folytatott közvetlen eszmecsere, vagy a Pröhle Gergely helyettes államtitkárral való beszélgetés a Magyarország-kép alakulásáról, alakításáról.

A konferencián való találkozás lehetőségét kihasználva megkérdeztük Péterfalvi Attilát, hogy tervez-e valamilyen lépést a "Kubatov-lista" kapcsán a napokban nyilvánosságra került videóval kapcsolatban. Az adatvédelmi hatóság vezetője elmondta, hogy az ügyben a korábbi adatvédelmi biztos már vizsgálódott, akkor nem talált ilyen listákat, és a korábbi bűntető feljelentés sem volt megalapozott a nyomozóhatóság szerint.

A médiából értesült arról, hogy a Demokratikus Koalíció beadvánnyal fordul hozzá az ügyben. Ha ebben talál érdemi új momentumot, akkor foglalkozik a kérdéssel - nyilatkozta lapunknak Péterfalvi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!