Hírek

2012.12.17. 19:54

Szemétszállítási díj - Válaszol az elnök

Veszprém - Nagy vita a szemétszállításról című írásunkban Horváth Károly olvasónk, a veszprémi Jutasi út 59. számú ház lakója (akit tévesen a lakóépület közös képviselőjeként jelöltünk meg) elmondta, mi okán támadt jogvitája a 2. Számú Lakásfenntartó Szövetkezettel.

Marton Attila

Írásunkra Krassován György, a lakásszövetkezet elnöke reagált, mondván, Horváth úr véleménye téves értelmezésen alapul.

Krassován György, a lakásszövetkezet elnöke reagált egy olvasónk által felvetett kérdésekre (Fotó: Orosz Péter)

- A júliustól bevezetett 1200 forintos, lakásonként fizetendő szemétszállítási alapdíjat önkormányzati rendelet alapján a szolgáltató határozta meg - magyarázza Krassován György, aki szerint Horváth úr nem jól értelmezi az alapszabályt, ugyanis a költségeknek csak az a része van a lakások alapterülete szerint szétosztva, amely közvetlenül nem mérhető (például lépcsőházi világítás). Horváth úr másik állítása - miszerint a lakásszövetkezet a szolgáltatónál nagyobb arányban növelte a szemétszállítás díját, s ezzel jogszerűtlenül árdrágítást hajtott végre  - sem állja meg a helyét, mondja a szövetkezet elnöke. Hozzáfűzi, a díjemelést a szövetkezet a szolgáltató által lakótömbönként kiszámított, különböző összegek alapján érvényesítette. A Jutasi út 59. esetében ez a 2011. évi szemétszállítási díjhoz képest 64,9 százalékos emelést jelent a Horváth úr által kiszámított 77 százalékkal szemben.

Azt viszont Krassován György is elismeri, hogy a szövetkezeti döntés után bejelentett, az ürítési díjra vonatkozó 12 százalékos önkormányzati díjcsökkentést nem hajtották végre, ám erre a szövetkezet alapszabálya lehetőséget ad, tehát jogszerűen jártak el.

- Éves gazdálkodási tervet készítünk, egy évre előre kell kikalkulálni a költségeket és bevételeket. Idei tervünkben nem szerepelt (mert nem is szerepelhetett) a júliusban végrehajtott díjemelés és az ezt követő önkormányzati díjcsökkentés sem. Utóbbi érvényesítését, tekintettel az első 8 hónap bevételeire és kiadásaira, szeptemberi ülésünkön felülvizsgáltuk, s úgy döntött az igazgatóság, hogy egyetlen épületnél sem csökkenti a szemétszállítási díjat, mert az jelen esetben veszélyeztetné a lakásszövetkezethez tartozó 2200 lakásra számított éves költségvetést. Amennyiben a vártnál nagyobb összeg folyik be a szövetkezeti kasszába, a következő évi közgyűlés dönt a felhasználásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!