Hírek

2012.12.01. 18:23

Szent Borbála előtt tisztelegtek Várpalotán

Várpalota - Két helyszínen is a bányászok védőszentje, Szent Borbála előtt tisztelegtek szombaton a helyi bányász szervezetek.

Szabó Péter Dániel

A Szent Borbála-téren található bányász emlékhelynél a Rákóczi Telepi Baráti Kör hívta megemlékezésre a városban élőket. A Várpalotai Bányász Fúvószenekar zenés köszöntőjét követően Katona Csaba alpolgármester, Buzási István, a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke, valamint Einreinhof Attila, a házigazda egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, s idézte fel a bányászat évszázados palotai történetét. Elhangzott, egyre nagyobb az igény a szénre, ezért megvan rá az esély, hogy újrainduljon a bányászat Várpalotán. A koszorúzás, majd a bányász himnusz közös éneklését követően a rendezvény baráti beszélgetéssel folytatódott a szomszédos Rákóczi-telepi iskolában.

Katona Csaba alpolgármester a várpalotai bányászat történetét felidéző Szent Borbála faszobor előtt. Fotó: Szabó Péter Dániel

Jákli Tivadar, a városrész önkormányzati képviselője, Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester (b-j.) koszorúznak a bányász emlékhelynél. Fotó: Szabó Péter Dániel

Petrovics László a Jó Szerencsét Művelődési Központban tartott előadáson. Fotó: Szabó Péter Dániel

A Jó Szerencsét Művelődési központban is Szent Borbála volt napirenden, kora este a Bányász Nyugdíjas Klub és a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület művészettörténeti előadásra invitálta az érdeklődőket. Utóbbi szervezet alelnöke, Petrovics László Szent Borbála alakja és ábrázolása a képzőművészetben címmel tartott alapos, vetített képes előadást. A nap a római katolikus templomban Szent Borbála tiszteletére celebrált ünnepi szentmisével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!