Hírek

2012.12.01. 21:13

Vigyázzunk a trükkösökkel!

Veszprém - Az idegeneket, az álszolgáltatást nyújtókat semmiképp ne engedjük be az otthonunkba, főleg, ha egyedül vagyunk a lakásban! – erre figyelmeztet Futtató Norbert őrnagy, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, aki elmondta mindannyiunk okulására, hogy milyen rafinált módszerekkel dolgoznak a trükkös csalók.

Mátételki András

Tudjuk, nehéz ellenállni a „csak most, csak önnek!” áron alul (?) kínált csillogó edénykészletnek, a járni alig tudót hetek alatt meggyógyító csodamatracoknak, és persze az aranynak mondott, amúgy rézből készült, ékszereknek – pláne most, karácsony előtt.

A többnyire az észak-magyarországi, illetve a környező megyékből érkező utazó bűnözőknek jó orruk van arra, hogy kifürkésszék, hol lakik egyedülálló, idős ember. Ak örül, hogy jutányos áron rendbe rakják az udvarát, lefestik a kerítését, felássák a kertjét.

Az idősebb emberek nagyobb bizalommal nyitják az ajtót, s nem gondolnak arra, hogy bajba kerülhetnek. Fotó: Penovác Károly

Általában olyanokat keresnek fel, akik közel laknak a főúthoz, ha netán menekülésre kell fogni a dolgot, gyorsan eltűnhessenek a környékről. A trükkösök soha nem egyedül jönnek, a csapat többnyire 3–4 főből áll, ugyanis a lényeg, hogy eltereljék a háziak figyelmét, míg a társak megtalálják az „elrejtett” pénzt, ékszert.

Régi trükk, hogy a messziről jött brigád felajánlja az ereszcsatorna cseréjét. Az üzlet – szóban – megköttetik, a társaság 1-2 órán belül végez. A házigazda akkor kap a szívéhez, amikor az előre kialkudott ár többszörösét egyre erőszakosabban követelik tőle. Az idős ember félelmében fizet. Tudniillik utólag derül ki, hogy az ötezer forint munkadíjat nem az egész házra értették, hanem ennyit számoltak fel a csatorna méteréért. (Régen az álköszörűsök dolgoztak hasonló módszerrel, ott a centiméter volt a mértékegység.)

– Még napjainkban is aktuális a tűzifa-házhozszállítás – mondja Futtató Norbert. – Van, aki felveszi az előleget, aztán soha nem megy vissza. Mások olyan fát visznek, ami felül jó minőségű, alul meg silány. A harmadik variáció, hogy nem annyit hoznak, mint amennyiben megállapodtak. Nehéz ezt lerakodáskor felmérni, éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy a fuvar megérkezésekor legyen jelen olyan személy – rokon, falugazda –, aki ért hozzá.

Mások viszont munka nélkül kívánnak pénzhez jutni, ami nemegyszer nagyon könnyen sikerül nekik, hiszen sok jóhiszemű ember él közöttünk. A rafináltabbja számos trükköt tud, csakhogy bejusson a lakásba. Annak ma már kevesen dőlnek be, hogy adjon egy pohár vizet, hogy bevehessem a gyógyszeremet Sokkal hihetőbb mesét kell kitalálni, hogy valaki átléphesse egy sosem látott idegen küszöbén.

– Többen valamelyik szolgáltató munkatársának adják ki magukat, persze nincs rajtuk formaruha, se kitűző, igazolványt sem tudnak felmutatni, kocsijuk pedig „civil”, azaz nem feliratos. Egyik kedvenc módszerük, hogy leolvassák a vízórát az aknában, a lakásban felírják a mérőórák állását, illetve ezt teszik a villanyóránál is. Van, aki még a villanykapcsolókat is ellenőrzi Jönnek-mennek a házigazdával a szobákban, míg a többiek átkutatják a lakást: benéznek a szekrénybe, a fiókokba – keresik a dugipénzt és az értékeket. Többnyire megtalálják

Volt olyan eset – ezzel is hivatalosabbá téve a látogatásukat –, hogy érkezésük előtt odatelefonáltak, hogy rövidesen érkezik két munkatársa a cégnek. Sokszor elmondtuk fórumokon, hogy az igazi szolgáltató emberei napokkal előre bejelentkeznek, akiktől elkérhetik az igazolványukat. Ám, ha ennek ellenére is gyanús a társaság, segítséget lehet kérni az önkormányzattól, a körzeti rendőrtől, a polgárőröktől, vagy át kell hívni a szomszédot. Védőháló programunkban tavaly ősztől ez év nyaráig mint egy 350 szociális gondozót vérteztünk fel bűnmegelőzési tanácsokkal. Ők azok, akik nap mint nap találkoznak az idősekkel, amikor ebédet, gyógyszert visznek nekik. Jut ilyenkor egy-két perc arra, hogy jó tanácsokkal is ellássák őket.

Az őrnagy hozzátette, a megyei főkapitányság együttműködő partnereivel, a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatával és a polgárőrséggel mintegy 140 millió forint pályázati támogatást nyert nemrég arra, hogy egyebek között nagyszabású kampányt indítson a hajlott korúak védelme érdekében. Elmondta még azt is, hogy az ismert módszerek közé tartozik az is, amikor az álszolgáltató alkalmazottja, túlfizetésre hivatkozva, pénzt hoz vissza – de inkább visz... Nos, ez úgy történik, hogy bemutatnak egy húszezrest, amiből vissza kellene adni pár ezrest. Ekkor az áldozatuk odalép a szekrényhez, s a jól ismert helyről, például a vasalt lepedők közül előhúzza a többnyire borítékban tartott, féltve őrzött ezreseit. Miközben „elszámolnak”, a banda egyik tagja már nyúl is a szekrénybe A lényeg, hogy lássák, honnan vették elő a háziak a summát – a többi már rutinmunka nekik.

A trükkel a lakásba jutók igyekeznek kifigyelni, a háziak hol tartják a pénzt,s az első adandó alkalommal elterelik figyelmüket s viszik a tartalékot. Fotó: Penovác Károly

A trükkösök kifogyhatatlanok a mesékből. Az egyik Balaton-parti városban élő hölgyet felhívták telefonon azzal, hogy a játékakcióban nyert 3,5 millió forintot. Ezt napokon belül kiviszi neki a postás, közölték vele, de előtte a cég munkatársainak előlegként át kell adnia 300 ezer forintot. Egy órával később a pénzkiadó automatánál találkozott az asszony a „munkatárssal”, aki mindenféle papír nélkül átvette a pénzt. A nő azóta is vár a millióira

Ezt a szakmát sem lehet elég korán kezdeni: egy 17 éves fiú a rokonaitól megtudta, hogy van egy aranyszívű pap, aki segíti a rászorulókat. Az ifjú legény élete párjával és kis gyermekével felkereste a reverendás urat, akit arra kértek, hogy keresztelje meg csemetéjüket. Miután a bizalmába férkőztek, később azzal álltak elő, hogy leégett a házuk egy része. A biztosító nem is vitatta 450 ezer forintos kárukat, hazudták, de csak hónapok múlva tudnak nekik fizetni. „Kölcsönt kérnénk, hogy addig is elkezdhessük a helyreállítást” – mondta a fiatal pár. Az egyházfi nem vette észre, hogy a bemutatott biztosítós papír hamisítvány, ráadásul a fiatalember nem a saját nevét írta rá. Lebukás után, már a tárgyalóteremben találkoztak, ahol a pap megbocsátott a csalóknak, ám a bíróság nem volt ilyen elnéző: börtönbe csukta a fiatalembert.

Ön is tud hasonló esetről, vagy netán ilyen kínos történet részese volt? Jó lenne, ha másoknak is elmesélné, hogy valamennyien tanulhassunk belőle! Tegyük hát félre a szégyenérzetünket, hiszen nagyon fontos, hogy segítsünk egymásnak. Ne legyünk közömbösek, ha gyanús alak bukkan fel a szomszédunknál, igenis kapcsolódjunk be az üzletelésbe. Ezért utóbb még hálálkodnak is nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!