Hírek

2013.01.21. 17:42

A család összefüggő rendszere

Balatonszepezd - A családok gondjaihoz rendszerszemléletű módon kell közelíteni - figyelmeztette a hallgatóságát Bálint Bánk minapi előadásán.

Győrffy Árpád

A veszprémi klinikai gyermekpszichológus, családterapeuta a Magyar Népfőiskolai Társaság (MNT) családerősítő programjában tartott előadást a füredi kistérség településeiről verbuválódott hallgatóságnak.

A családokon belüli konfliktusokat nem egyes dolgok váltják ki, hanem sok egymással összefüggő, egymásra hatást gyakorló probléma. Egy összeveszésnél persze meg lehet konkrétan határozni, hogy éppen mitől robbant ki, ki volt a hunyó. De előfordulhat, hogy ugyanezek az előzmények már huszonötször lejátszódtak korábban is, akkor mégsem lett belőle ilyen konfliktus, csak most szakadt el a cérna valamelyik félnél több más ügy összejátszása miatt. Ezért ha a rendszerszemléletű családterápiában egy beteg személlyel találkoznak, úgy tekintenek rá, mint valami jelző személyre, aki az egész család, az egész rendszer problémáit mutatja. Ezért sem jelenthet igazi megoldást az ilyen személy meggyógyítása, helyette más veszi át a betegséget a családtagok közül,  mert a probléma a családon belül megmaradt.

 

 

Bálint Bánk és az egyik hallgató gyermeke a családerősítő népfőiskola előadásán (Fotó: Győrffy Árpád)


A családra is jellemző az egyensúlyra, a meglévő állapot fenntartására való törekvés. Így azt a rossz működési módot is konzerválni akarja a rendszer, ami a betegséget okozta az egyik családtagnál. Legyen szó akár a bepisilő gyerekről, aki többnyire a szülők közötti konfliktusra reagál ilyen módon. Azt akarja, hogy foglalkozzanak vele, mert látja, hogy olyankor nem bántják egymást, tekintettel vannak a jelenlétére. Ezzel az igazi problémát, a szülők közötti viszályt nem szünteti meg - hozta példaként az előadó.

Bálint Bánk beszélt a család határairól, a családon belüli szerepekről, az idegenekhez való viszonyról. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy a szülők világosan  megmutassák ezeket a határokat, de bizonyos életszakaszoknál - például barátok szerzésénél, párkapcsolat kialakulásánál lehetőséget kell adni a határok változtatására is. Nagyon fontosak az állandó rituálék,  a családi ünnepek, mert segíti az egyént a helyének kijelölésében. Fontosak a hagyományosan közös  tevékenységek is, ideértve akár a közös nyaralást, a  születésnapok megünneplését.  A család működésére nagy hatással vannak az interakciók, viselkedési láncok, az olyan viselkedési folyamatok, amik időről időre ismétlődnek, mint például a közös étkezés vagy a gyereknél a lefektetés. Ezek a hétköznapot, a megszokott, jelentéktelen dolgot alakítják át mássá, jó esetben ünnepivé, ha megfelelően figyelünk rájuk  magyarázta többek között Bálint Bánk a hallgatóságának.

 

 

 



A Magyar Népfőiskolai Társaság tavaly augusztusban indította el uniós támogatással projektjét a füredi kistérségben. A két éven át zajló programban képzéseket, tanácsadásokat szerveznek a családok, a családi élet, életlehetőségek megerősítésére. A program fontos része a balatonszepezdi népfőiskolán zajló 240 órás képzés, amire minden településről egy-egy hallgatót hívtak. A képzéssel azt szeretnék elérni, hogy a hallgatók utána erjesztő magként dolgozzanak saját településükön. 







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!