Hírek

2013.01.11. 18:20

Egyetlen gyilkosság tettese sem futhat el

Megyénkben a tavaly elkövetett életellenes bűncselekmények összes gyanúsítottját elfogták.

Halmos György

A főleg veszprémi kisboltokat, patikákat érintő rablássorozat elkövetője is meglett, sőt a gyulafirátóti takarékszövetkezet elleni rablás gyanúsítottjai is előzetesben vannak. A tavalyi év sikereihez tartozik mindenképpen, hogy kétéves munka után a berhidai bűncselekmény-sorozat nyomozása befejeződött - nyilatkozta lapunknak Pogány Péter alezredes, aki múlt év decemberétől a megyei főkapitányság megbízott bűnügyi igazgatója. Megítélése szerint fel kell készülni arra, hogy egyes vagyon elleni jogsértések száma önmagától nem fog csökkenni, a rendőrség eddigi erőfeszítései mellett továbbra is szükség lesz a lakosság és a civil szervezetek segítségére is. Itt gondolhatunk például az úgynevezett "trükkös lopásokra", melyek jelentős része nagyobb odafigyeléssel megelőzhető lenne. Ezek azonban nemcsak a megyét, hanem az egész országot érintő problémák. 

Szeretné megtartani, illetve növelni a felderítés hatékonyságát a megyei főkapitányság nemrégiben megbízott bűnügyi igazgatója. 
Tudja, hogy nehéz dolga lesz, hiszen Veszprém megye a különböző eredményességi mutatók tekintetében az elmúlt években előkelő helyen végzett. 

Pogány Péter alezredes elmondta, hogy jelenlegi beosztása sokkal nagyobb felelősséget jelent, hiszen már nemcsak a kiemelt ügyek nyomozásáért, hanem azon túl a Veszprém megyében lévő összes rendőrkapitányság bűnügyi munkájáért is felel.

 

 

 

Pogány Péter: A tavaly elkövetett életellenes bűncselekmények összes gyanúsítottját elfogtuk (Fotó: Orosz Péter)

 


- A bűnügyi igazgató feladatai közé tartozik többek között a nyomozási irányvonalak meghatározása, illetve a bűnözésben bekövetkezett tendenciák felismerése, az azokra adott hatékony válasz kidolgozása. Több szempontból is nehéz, kihívásokkal teli az új igazgató munkája, mert a főkapitányság a bűnügyi eredményességi mutatók alapján az elmúlt években a Dunántúlon a legjobb volt, de országos szinten is az elsők között szerepelt - magyarázta. 

A tavaly elkövetett életellenes bűncselekmények összes gyanúsítottját elfogták, a főleg veszprémi kisboltokat, patikákat érintő rablássorozat elkövetője is meglett, sőt a gyulafirátóti takarékszövetkezet elleni rablás gyanúsítottjai is előzetesben vannak. 
A tavalyi év sikereihez tartozik mindenképpen, hogy kétéves munka után a berhidai bűncselekmény-sorozat nyomozása befejeződött, melynek során körülbelül nyolcezer oldalnyi nyomozási irat keletkezett. Rengeteg ügyet kellett évekre visszamenően bizonyítani, melyhez szükség volt az eseten dolgozó és az őket rendszeresen segítő nyomozók kiemelkedő szakmai tudására.  Megítélése szerint fel kell készülni arra, hogy egyes vagyon elleni jogsértések száma önmagától nem fog csökkenni, a rendőrség eddigi erőfeszítései mellett továbbra is szükség lesz a lakosság és a civil szervezetek segítségére is. Itt gondolhatunk például az úgynevezett "trükkös lopásokra", melyek jelentős része nagyobb odafigyeléssel megelőzhető lenne. Ezek azonban nemcsak a megyét, hanem az egész országot érintő problémák. 

- A nyári időszakban a Balaton és környékének biztonsága jelent kiemelt feladatot, az elmúlt években sikerült úgy megoldani ezt, hogy az itt élők vagy a magyar tengernél  nyaralók biztonságban érezhetik magukat - vélekedett a bűnügyi igazgató. 
További kihívásként említette a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményeket is, hiszen ezen a téren nap mint nap újabb vegyületek jelennek meg, melyek folyamatosan kerülnek fel a tiltott szerek listájára. 

- Meg kell őrizni az eddig elért eredményeket, illetve törekedni kell arra, hogy ahol tudunk, javítsunk is azokon. Alapvető célunk, hogy Veszprém megye továbbra is az ország egyik legélhetőbb helye legyen, a statisztikák által mutatott adatok és a lakosok szubjektív biztonságérzete továbbra is összhangban maradjon  - hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Pogány Péter alezredes. 





 


Pogány Péter 1990-től dolgozik a rendőrségen, a veszprémi kapitányság vizsgálati osztályán kezdte pályafutását. 1995-től egy éven keresztül az esztergomi kapitányság vizsgálati osztályán dolgozott. 1996-ban visszakerült a megyei főkapitányság vizsgálati osztályára. 2008-ban a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetőjévé nevezik ki, 2009-től  osztályvezető, egyben a bűnügyi igazgató helyettese. 2012. december 1-jétől megbízott bűnügyi igazgató.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!