Hírek

2013.01.29. 08:31

Hét évtized képekben

Életművem címmel nyílt fotókiállítása a napokban Leitner Ferencnek a Thuri-várban. A város fotográfusának színvonalas tárlata Várpalota hét évtizedét mutatja be, nem is akárhogyan.

Szabó Péter Dániel

Vannak kiállítások, amelyek egy-egy városban úgymond kötelező programnak számítanak. Várpalotán ilyen volt a 90. születésnapját idén ünneplő Leitner Ferenc fotográfus-helytörténész közelmúltban nyílt tárlata.

 

 

Idősek és fiatalok egyaránt örömmel tekintették meg a kordokumentumnak is beillő felvételeket  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A város Feri bácsija Életművem címmel állította ki válogatott fotóit a vár Thuri-termében, az alkotó ismertségét és társadalmi megbecsültségét jól példázza, hogy száznál is többen látogattak el az ünnepélyes megnyitóra. Idősek és fiatalok egyaránt mosolyogva nézték a kordokumentumnak is beillő felvételeket, hiszen Leitner Ferenc több mint 70 esztendeje fotózza a települést és környékét.

 

A kiállítás teljes anyagát a városnak ajánlotta fel a fotográfus-helytörténész

- Tavaly Nagy Gyula festőművész születésének 90. évfordulóját ünnepelve gondolkoztam el azon, hogy milyen nagy ajándék is az a sorstól, ha valakit ennyi idősen magunk közt tudhatunk. Ha pedig valaki olyan nagy kincs számunkra, Várpalota számára, mint Leitner Feri bácsi, akkor kötelességünk megbecsülni őt. Életmű kiállítása Várpalotához való kötődését, a város szeretetét is jelképezi, a tárlat a település elmúlt 70 esztendejének lenyomata is egyben - hangsúlyozta Talabér Márta polgármester, aki egy tortával is meglepte a 90. születésnapját idén ünneplő fotográfus-helytörténészt.

 

A múlt század harmincas évei óta, a fiatalokat is megszégyenítő lendülettel fényképezi a várost Leitner Ferenc

Leitner Ferenc fotóművész, nem is akármilyen, jelentette ki Búzási István okleveles bányamérnök az alkotót méltatva. Kiemelte, emberi nagysága mellett sikerének másik titka, hogy a technikai fejlődéssel folyton folyvást lépten tartva örökítette meg Várpalotát és annak lakóit, az üveglencse nélküli fényképezőgéppel éppúgy örömmel dolgozott, mint a legmodernebb, digitális tükörreflexes berendezésekkel. Petrovics László, a Városszépítő és –Védő Egyesület elnöke Leitner Ferenc helytörténeti munkáját dicsérte, s kiemelte: reméli, hogy még sok évig együtt, vállvetve dolgozhatnak a város fejlődéséért. A megnyitó zárásaként, a rá jellemző szerénységgel, meghatódva lépett a közönség elé és köszöntötte a Thuri-termet megtöltő vendégeket Leitner Ferenc.

 

 

Talabér Márta polgármester egy tortával is meglepte a 90. születésnapját idén ünneplő Leitner Ferencet

- Azt, hogy én idáig eljutottam, elsősorban a város polgárainak köszönhetem.  Épp ezért a kiállítás teljes anyagát, beleértve a válogatást követően a könyvtárban maradt több száz felvételt, felajánlom Várpalota önkormányzatának - mondta el az est főszereplője, akinek családja 1932-ben tért haza Franciaországból, az ifjú Leitner Ferencet pedig egy helyi nevű fotográfus vette a szárnyai alá. A laborban együtt dolgoztak, s egy korabeli lemezes géppel fotókon is megörökíthette a '30-as évek Várpalotáját. Később, 16 évesen aztán megkapta első saját gépét, s attól kezdve szisztematikusan fényképezte a várost és környékét.

 



Mára több tízezerre rúg a gyűjteménybe is beilleszthető fotók száma, a felvételeket természetesen rendszerezve őrzi a készítő. Persze van még munka bőven, bízom benne, hogy lesz időm mindenre. Rajtam nem fog múlni, tette hozzá nevetve a város Feri bácsija.

 

 

 

 

Thuri-várban tartott kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Veszprém Megyei Honismereti Szövetség elnöke, Bándi László is méltatta Leitner Ferencet, s 90. születésnapja alkalmából, helytörténészként végzett tevékenysége elismeréseként honismereti emlékérmet és egy díszes oklevelet nyújtott át neki. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!