Hírek

2013.01.07. 20:45

Könyvtári amnesztia

Nemcsak a hazai, hanem a külföldi könyvtárakban is gondot okoz, hogy az olvasók nem viszik vissza időben a kikölcsönzött könyveket.

Marton Attila

Nyugat-Európában és Ausztráliában azonban számos alternatív megoldással próbálják rábírni a könyvtári tartozásokat felhalmozó olvasókat hátralékuk visszafizetésére, az olvasóknak lehetőségük nyílik például arra, hogy véradással, önkéntes munkával vagy éppen könyvtári munkával dolgozzák le hátralékukat. A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban egyelőre nem tervezik, hogy ilyen szokatlan módszerekkel próbálják behajtani a késedelmi díjakat, válaszolta lapunk kérdésére Schreiber Márta igazgatóhelyettes. Az október első hetében tartott országos könyvtári napok utolsó napján részesülhetnek amnesztiában a tartozást felhalmozó olvasók, mondta el az igazgatóhelyettes, majd hozzátette, tavaly összesen 182 levelet küldtek ki ennek apropóján, ugyanakkor csupán 73 olvasó élt a felkínált lehetőséggel, hogy a tartozás elengedése mellett szolgáltassa vissza a könyvtári dokumentumokat.
Érdeklődő a Veszprém megyei könyvtárban. Az olvasók jellemzően betartják a kölcsönzési határidőket (Fotó: Penovác Károly)

A problémát elsősorban a notórius késők okozzák, akik akár több hónap után sem viszik vissza a kikölcsönzött könyvet vagy egyéb dokumentumot. A lejárati dátum után egy négy fokozatból álló rendszer próbálja rábírni a feledékeny olvasókat hibájuk korrigálására: először egy 1000 forintról szóló felszólítást postáznak, egy héttel később a második fokú 1500-ról, újabb két hét múltán a harmadik 2000-ről, míg az utolsó, negyedik fokú felszólítás 3000 forintról szól. A büntetések összegei nem halmozódnak, a negyedik felszólítás után türelmi idő van, de közben megpróbálják elérni a könyv visszavitelével késlekedőt. Abban az esetben, ha a negyedik felszólítás után sem járnak eredménnyel, közjegyzőhöz fordulnak, de általában eddig a fázisig nem jutnak el a késedelmi ügyek.
A megyei könyvtárban kevés a "renitens", ezért Schreiber Márta szerint az automatikusan kiküldött e-mailes értesítőrendszer bevezetésén sem gondolkodnak.

A decemberi adatok szerint 60 olvasónak küldtek felszólítást, akik hozzávetőlegesen 200-250 könyvtári dokumentummal (könyv, folyóirat, cd, dvd, hangoskönyv) tartoztak. A hatvan fő a 12 ezer regisztrált felhasználóhoz képest elenyésző, s a könyvtár tapasztalata az, hogy az utóbbi években csökken a késedelmes olvasók száma, a felhasználók igyekeznek betartani
a határidőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!