Hírek

2013.01.24. 19:16

Remekeltek a diákok

Kétévenként rendezik meg a Schnitta Sámuel országos emlékversenyt, melynek területi fordulójára csütörtökön került sor a Séf Szakképző Iskolában, három csapattal.

Varga Ibolya

Alaposan készültek a versenyre a diákok, mondta Mikóczy Zoltán, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület közép-dunántúli régiós elnöke, aki a versenyt vezette. A részt vevő iskolákat öttagú csapatok képviselték. A Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola pincéreit, Ujvári Ramónát és Körmendi Dávidot Antal Zoltán készítette fel, míg a Barthalos Ingrid Erzsébet, Méreg Zoltán, Weiszdom Judit alkotta szakács-cukrász tanulók oktatója Andó Pál, a csapatvezető Fazekasné Soltész Rita volt. A házigazdák a Séf Szakképző Iskola pincérei: Szász Levente és Ferenczi Gergő, felkészítőjük Somogyi Tivadar, a szakács-cukrász tanulók: Tóth Tamás, Zoller Dávid, Makai Melinda, akiket Maurer István tanít a szakmára, a csapatvezető Németh Katalin. A tapolcai Széchenyi István Szakképző pincéreit, Tóth Viktóriát és Takács Dánielt Szigethy Péter, a szakácsokat, cukrászokat, Szabó Gerghelyt, FarkasTamást és Pap Krisztinát Gyurecska László tanítja, a csapatvezetőjük Lakatos Ferencné.

 

 

Az iskola tankonyhájában   három iskola szakácsai,  cukrászai készítették el a négyfogásos ételsorokat (Fotó: Gáspár Gábor)

A zsűri elnöke Voleszák Zoltán volt, tagjai Domonkos Miklós, Moór Csaba, Perger József, Punk Ferenc, Varga Zoltán. A versenyben elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt meg kellett oldaniuk a diákoknak.  Szakmai és műveltségi tesztet töltöttek ki, a szakmájukban használatos eszközöket ismertek fel,  kétféle ünnepi terítéket készítettek. Az egyik feladatban a pincéreknek az Anna-bál menüjét kellett összeállítani és hozzá italt ajánlani. Emellett egy-egy négyfogásos  éltelsort készítettek el és szolgáltak fel. Megyénket a miskolci országos döntőben a Séf  képviseli, második  a Jendrassik-Venesz, harmadik a Széchenyi iskola.

 




Schnitta Sámuel  kimagaslott a szakmában

Schnitta Sámuel 1893-tól 1968-ig élt.  Számos hazai és külföldi kávéházban, étteremben,  szállodában dolgozott, illetve ezeket vezette és mintegy harminc tanulmányt írt, melyekben  a gasztronómát tanuló diákokat készítette fel a munkára. A gasztronómusok egyik legrangosabb díját nevezték el róla. A mostani verseny több zsűritagja is megkapta ezt az elismerést. Az emlékversenyt két évvel ezelőtt tartották meg először  a pincér-, szakács- és cukrásztanulóknak,  azóta kétévenként szervezik. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!